söndag 15 januari 2012

Första anhalt - Hanoi

En reseberättelse i flera delar får det bli. Här kommer den första - trevlig läsning!

Hanoi har sju miljoner invånare och tre miljoner vespor – och det märks. Intrycken denna vår första dag i Vietnam var många, och mest var det trafiken och alla vesporna som fastnade på näthinnan - inte minst vid 17-tiden då alla Vespaåkande föräldrar hämtade sina barn för att åka hem efter jobbet. Det var totalt kaos på gatorna med minst en, ofta två, ibland tre, personer på varje vespa.

Alla vuxna hade visserligen hjälm men många riktigt små barn reste hjälmlöst, vilket såg helt livsfarligt ut!

Alla tutade dessutom hela tiden för att påkalla uppmärksamhet och som gångtrafikant var det bara att oförskräckt (nåja) kliva rätt ut i gatan, mitt i trafiken. Om man bara gick rätt fram utan att tveka så saktade motorcyklisterna in. Det funkade förvisso men man var verkligen helskraj! Dessutom var man tvungen att gå på gatorna för trottoarerna var fyllda av människor som lagade mat, diskade, åt och umgicks. Därtill fungerade trottoarerna som parkeringsplats för alla vespor.

Vi bodde mitt i den gamla stadsdelen med dess trånga gator. Husen är oerhört smala, vilket beror på de höga markpriserna, fick vi veta. Man har helt enkelt inte råd med så många kvadratmeter på marken så därför bygger man uppåt i stället. Smart tänkt, såklart.

Vietnam kan betraktas som något slags kommunistisk marknadsekonomi. Det finns bara ett parti att rösta på, och landshjälten Ho Chi Minh finns allorstäders närvarande på plakat och skyltar, men samtidigt är det stor kommers i de små affärerna. En något märklig känsla.

Det första vi gjorde ute på staden var att vi slog oss ner mitt på trottoaren på låga plastpallar och tog en oförskämt billig vietnamesisk öl och lite nudelsoppa - för det puttrade i grytor överallt utefter gatan. Ohygieniskt måhända, men alltid vällagat och väldigt gott. På kvällen strosade vi runt för att bekanta oss med staden, och minsann – blev vi inte bjudna på en "black oyster" när vi passerade några vietnameser där på plastpallarna. Vad det var för skaldjur vet jag egentligen inte, men gott var det.

På trottoarkanten satt damer och diskade för hand i några plastbaljor. Här skulle livsmedelskontrollanterna få spader, det är ett som är säkert. Och på tal om spader - kolla in elledningarna nedan. De kan nog ge vilken elektriker som helst hicka, eller hur?
7 kommentarer:

 1. Åh, man blir som reslysten igen!!

  Kram
  Kicki Bunnyn

  SvaraRadera
 2. Vilken upplevelse ni har varit med om och tack för du delar med dig.

  SvaraRadera
 3. Så målande. Jag känner dofterna, hör oljuden och smaken av nudelsoppa vattnas i munnen. Jag vill vara där! Tack gör målande beskrivning. Kram. Carina

  SvaraRadera
 4. Oj, är ni i Vietnam, vad spännande, grym bild på vespan med de gigantiska porslinsvaserna!

  SvaraRadera
 5. Får mig att minnas ett besök på Tunisisk marknad där det var trång och mörkt...fick hoppa över en halvt slaktad tjur på marken där flugor mumsade blod, titade upp och ledningar med nakna glödlampor hänger i ett virrvarr av slitna och spruckna kablar...Spännande! =)

  SvaraRadera