tisdag 14 september 2010

Är gräset grönare på andra sidan?

Rubriken och ämnet för dagen har inte något som helst med varandra att göra - mer än fyra bokstäver. Jag sitter nämligen skönt framför tv:n och tittar på Idol. Har precis ätit en varm macka, kaffekoppen står på soffbordet, katterna är utspridda över lägenheten  - och jag är gräsänka.

Det brukar ju vara jag som är ute och flänger, men nu är det J som är på äventyr - nåt slags jobbkonferens. Säkert jätteintressant och så, kanske till och med en trevlig middag i goda vänners lag. Men jag har det nog skönare här - under min korkek, höll jag på att skriva. En hemmakväll helt enkelt, alldeles lugnt och gott.

Men jag kan ju inte lämna ett ord som "gräsänka" utan att ta reda på vart ordet kommer från. Och jag tänkte att du kanske också vill veta. :-)

Såhär står det i Wikipedia:

Ordet gräsänka är känt redan på 1700-talet, och kommer från det lågtyska graswed(e)we som betyder förförd och övergiven flicka. Förledet syftar antagligen på ett "förförande i det fria", men därefter har ordet "gräsänkling" fått en lite annan innebörd, eftersom betydelsen har gått från förförd och övergiven, till tillfälligt ensam.

Nu vet jag ju att Wikipedia inte är källan till all sanning, men i Svenska Akademiens ordbok står det ungefär samma sak, men med fler ord. Så nu vet vi det.

Dagens bild får bli en Berglinblänkare, apropå det där med att slöa framför tv:n och kolla på Idol. Vad gör du när du vill koppla av?

3 kommentarer:

 1. Kеep on wгiting, great job!

  Аlso viѕit my blog :: ipl hair removal

  SvaraRadera
 2. I feel this iѕ among the most vіtal іnformatіon foг
  me. And і'm satisfied studying your article. However want to statement on some general things, The web site taste is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

  My blog - www.sahby.com

  SvaraRadera
 3. Thаnks for sharing such а nіcе thought, artiсle is nісe, thatѕ
  why i have гeаԁ it entiгely

  Нerе is my pagе: just click the following webpage

  SvaraRadera