måndag 8 november 2010

Bortskämda ungar!

Jag sitter just nu på en kursgård norr om Stockholm, och dagens ämne var tänkt att vara kollektiva Petra. Resan hit i dag har nämligen bestått att hur många byten som helst - från bil till buss till ny buss till tåg till nytt tåg till nytt tåg till t-bana till tåg till taxi. Sju timmars resor och byten, men nu är jag framme. Två dagars kurs väntar och det ska bli kul.

Men så råkade jag slå på tv:n och vad får jag se?

Jo, någon ny serie på SVT om curlade ungar. Ett gäng unga människor som inte har gjort - eller vill göra - ett enda handtag i sina liv, om man inte räknar manikyr, shopping och sådant. Några av dem bor hemifrån och då kommer deras föräldrar dit och tvättar, städar, lagar mat, hämtar dem överallt, låter dem få shoppa fritt för pappas eller mammas kreditkort.

Hur funkar de föräldrar som gör så? Och hur funkar de ungar som inte vill växa upp och ta eget ansvar? Är inte det en av fördelarna av vuxenlivet att man faktiskt får ta ansvar? Jag blir alldeles matt.

Har du sett programmet? Vad tyckte du?

Dagens bilder får bli några vyer från mitt hem i två nätter. Det är inte alla hotellnätter som sovs i lyx, om jag säger så. Gardinerna är ursnygga i och för sig, och därtill ultramoderna även om de förmodligen är original från 1960-talet med tanke på att de är ganska urtvättade.

I huvudbyggnadens bar satt en hel del personer och sig en efter-kurs-dagspilsner. Jag hoppas att de livligaste av dessa inte har rummet bredvid mitt.7 kommentarer:

 1. Jag har suttit och gapat häpet den senaste timmen över samma TV-program som du. Fullständigt ofattbart. Jag vet inte vad jag ska säga!

  SvaraRadera
 2. Jag såg inte programmet, men jag vet att mina tonåringar kommer att klara, och klarar sig redan nu, ute i livet. Inget curlande här inte.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte sett programmet av den anledningen att jag tror de är tillrättalagda. Har sett programmen, "så mycket bättre". Det visade ju sig nu att det inte är Plura, Lill-Babs o de andra som skriver någon av de andras låtar. Senast var det ju Petter själv som serverade låtarna till de andra. Tycker ändå det programmet är bra men det som sänds är tillrättalagt för att vi som i programmet med de bortskämda ungarna ska förfasa oss. Så är det tror (ibland hoppas) jag.

  SvaraRadera
 4. Min 8:åring hade säkert haft fler lösningar på vattenproblemet. Det kryper i mig ! De föräldrarna kan inte förstått konceptet med ansvar.
  De stackars ungarna blir ju bara skal utan innehåll.
  Varför får inte DESSA barn en social hjälp (ordvitsigt med särskrivning)

  SvaraRadera
 5. Alla "reality-program" är tillrättalagda och har någon sorts manus, så är det ju. =(
  Men, visst finns det söndercurlade ungar här i världen! Har bara sett programmet på kommande men får ta en sväng på SVT Play i helgen.
  Visst ska man hjälpa sina barn när de är i behov av det men man ska ju inte stjälpa dem vilket det verkar som dessa föräldrar gör/har gjort. Själv vill jag uppfostra självständiga människor och skulle aldrig ens tänka tanken att tvätta åt dem när de flyttat ut (om deinte drabbats av allvarlig sjukdom förstås =)

  SvaraRadera
 6. Jag tror också att det är tillrättalagt, men ingen rök utan eld. Jag tror att stressade föräldrar ofta inte orkar/hinner ta diskussionerna med barnen utan det är lättare att curla. Nu var tv-barnen extremt curlade - en hade t.ex. flyttat hemifrån men hennes pappa kom dit och städade, tvättade, skjutsade...

  Men som någon klok skrev på Facebook - Månstadsungarna är inte sådana för de har växt upp på gårdar! :-)

  SvaraRadera
 7. har helt och hållet glömt av att svara på din kommentar, jag tycker både den i färg och i svartvit är fin! men som sagt det är jätte svårt att avgöra vilken som är FINAST :P

  SvaraRadera