måndag 12 december 2011

Plötsligt händer det...

Åh, vad jag gillar den där "töntiga" Trissreklamen där svärmor Gittan sitter och skrapar en Trisslott i mycket godan ro medan svärsonen försöker att jaga på henne - men icke. Plötsligt spelas det dragspel i stället. Jag tycker att den känns riktigt Roy Andersson-aktig. (För att påminna er delar jag ett par klipp här nedan - dels en valfilm från 1985, dels en reklamfilm.)

Jag vet inte om han har gjort Trissfilmen, kanske någon av er vet?

Jag är en sådan som gillar reklamfilm, för en del är ju faktiskt både vältänkt och välgjord. Ta Judit och Judit från Comhem, med de där två bebisarna som pratar med varandra. Eller ICA-Stig som blivit en institution. Eller de där barnen som säger filmrepliker ("Are you talking to me?!"). Jag minns dock inte vad de sistnämnda gjorde reklam för, vilket får mig att tänka att den kanske inte var så bra? Nåja, jag minns filmen. Alltid nåt.

Dessutom sätter sig bra reklamrepliker sig i skallen, som t.ex. Triss och "Plötsligt händer det". I helgen, när jag och J åkte från Stockholm var nämligen tåget för tidigt både i Töreboda och Skövde, så vi fick stå och vänta några minuter innan vi åkte iväg. Då tittade damen snett mitt emot mig lite spjuveraktigt åt vårt håll och sade... Ja just det: "Plötsligt händer det."

Vi hade förresten en ljuvlig helg med restaurangbesök, promenad på Söders blåsiga höjder och museibesök, och dessutom lyckades vi köpa klart alla julklappar. Plötsligt händer det. Helgen i Stockholm var ju händelserik för många, och vi råkade på både demonstrationer och Nobelfestligheter. Dagens bild får därför bli en bild som väcker blandade känslor hos mig.

Bilden föreställer är en liten del av den polisstyrka som ställde sig beredd med anledning av demonstrationerna i Gamla stan, där högerextremister och anarkister hade fått demonstrationstillstånd samma dag. Det är något fint med demonstrationsfriheten och något otroligt skrämmande med demonstrationer som urartar.

Är du förresten klar med klapparna ännu?
2 kommentarer:

  1. Det är alexander brügge som gjort reklamfilmen.

    SvaraRadera
  2. Ok, tack för informationen! Filmen är härlig!

    SvaraRadera