söndag 17 juni 2012

Absolut värt ett besök!

I dag tänkte jag vara lokalpatriot, eller ja - grannortspatriot, för att vara riktigt ärlig. I helgen öppnade nämligen Glasets Hus i Limmared.

Lite historia först.

I Limmared finns Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i drift. Glasbruket grundades 1740. Det man är mest kända för i dag är väl att man gör Absolutflaskan, och ni förstår redan där att bruket går bra! Absolutflaskans layout kommer faktiskt från början från en glassilo som fanns just i Limmared, så entrén på Glasets Hus (se bilder nedan) är inte en Absolutflaska utan faktiskt den gamla glassilon.

På glasbruket har man också tillverkat konstglas, även om fokus har legat på industriglas.

I Limmared har det funnits ett litet glasmuseum som har skötts av en riktig eldsjäl - Einar Öhman, som numera är över 90 år. Men nu har det lilla museet alltså blivit stort, och i helgen var det invigning. Vem som öppnade museet? Einar såklart!

Glasets Hus är tänkt att vara så mycket mer än bara ett museum.

Utöver utställningen finns t.ex. en riktig glasblåsarmiljö, där tre personer ska finnas och blåsa glas varje dag. Där kan man snacka om "varmt på jobbet"... Det finns också (som anstår vilket museum som helst) både mysigt fik och museishop.

Limmared i sig är en typisk bruksort, där tyvärr allt fler butikslokaler har gapat tomma utefter Storgatan. Men nu har det öppnat några loppis/antikaffärer och där finns också en auktionshall, och jag tror verkligen att Glasets Hus kan bli ett riktigt lyft. Jag hoppas det!

Har du inget för dig någon dag på semester tycker jag alltså att du ska pallra dig hit. Jag lovar att bjuda på fika om du kommer! Dagens bilder? Från Glasets Hus såklart, är man ambassadör så är man! :-)


3 kommentarer:

 1. Fantastiskt engagemang och det blev bra. Vi hade en projektresa där vi bl.a. besökte huset strax innan det var färdigt. Det blir att besöka det nu i helt färdigt skick. Ska man gnälla lite så kan jag säga att all media jag hört och läst om Glasets hus så har det inte någonstans nämnts att starten blev möjlig med ett Leaderstöd. (jag är lite petimeter med detta eftersom det är ett krav att EU-stöd ska framgå)Hursomhelst, tror det är ett plus för Tranemo.

  SvaraRadera
 2. Kanske värt en omväg på väg till, eller från, ett besök hos mor i Halland!

  SvaraRadera
 3. Janåke: Ja, det blev verkligen jättebra. Detta med Leader är ju generellt lite svårt för media att få med, men jag håller med dig om att det är bra att det står, inte minst så att folk ser att EU faktiskt kan göra nytta.

  Fru Hansson: Definitivt värt en omväg, och blir du fikasugen bor jag inte alls långt därifrån. :)

  SvaraRadera