söndag 1 juli 2012

Såklart de är smarta!

Söndag kväll igen, minsann. Och juli. Det är lite klokt vad veckorna rusar iväg. Vi har haft en myshelg i Forshaga och Karlstad med mammabesök, trav på Färjestad, uteätande och lite kortspel.

Jag kan verkligen inget om hästar - mer än att jag varit hästtjej i min ungdom. dvs. för väldigt länge sedan. När travkunnigt folk (nåja) som J och J-E tittar på formen, tider, kuskar och annat viktigt kollar jag om de har fyra ben och svans samt om de heter något kul. Chanserna att just de kusarna ska vinna är minimal, som ni förstår.

Min ödmjukhet förbjuder mig egentligen, men vet ni vad? Jag var den enda i vårt sällskap som lämnade Färjestads travbana med ett litet överskott. Ja, väldigt litet för jag vågar aldrig spela för mer än 20 kronor, men principen, mina vänner! 


Och så vill jag gnälla lite. 


I dag hörde jag på radion att en hel del tvååriga yrkesutbildningar på gymnasienivå kommer att få ställas in i höst. Tråkigt för skolorna i fråga men ett bevis för att unga människor är smarta. Väldigt smarta. Regeringen  har nämligen tagit bort möjligheten att få högskolekompetens på de tvååriga linjerna, för "alla behöver inte bli akademiker" som ansvarig minister uttrycker det. Det är fullt möjligt - men alla ska ha möjlighet att göra det om de så önskar, närhelst de känner sig mogna för det. Det är det som är grejen och det är det ungdomarna har kommit på. De kanske faktiskt vill läsa vidare längre fram i livet - och varför inte passa på att få den där behörigheten när man ändå går i gymnasiet? 


Även jag förstår att alla inte är teoretiker, men jag har aldrig förstått varför inte även de teoretiska utbildningarna kan ha mer praktiska inslag. Om det nu är så många som inte fixar engelska, matte och svenska på gymnasiet (alltså det man behöver för högskolekompetensen) kanske man ska ändra undervisningsmetoder - inte ta bort möjligheten att lära? 


Återigen återgår skolan till sådant man höll på med "på min tid". Jag gick en tvåårig vårdlinje utan högskolekompetens, vilket hindrade mig från att läsa vidare under många år. Dels för att jag inte hade rätt kurser, dels för att jag kände mig studieovan. Jag kände helt enkelt att jag inte riktigt vågade. Hade jag fått högskolekompetensen med en gång hade det säkerligen varit mycket enklare för mig att våga ta steget. 


Nog om detta. Dagens bilder får bli några ögonblicksbilder från Månstad. Det är inte utan att man får lite Hitchockkänsla när man går ut på gården numera - för det är väl fler än jag som har sett "Fåglarna"? Har du haft en bra helg förresten?
3 kommentarer:

 1. Men Petra! Nu har du varit i Forshaga ännu en gång utan att ringa mig....

  SvaraRadera
 2. Grattis till vinsten! Det kanske räcker att kunna se om hästen har fyra ben och svans. När det gäller gymnasiet håller jag helt med dig! Och min helg var väldigt bra.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Den här gången fanns det tyvärr ingen tid och möjlighet - vi åkte upp till mamsen med min kära syster. Men det är klart att vi måste fixa det nångång, jag lovar!

  Singelmamman: Tack, det blev ju hela 140 kronor på pållen. :-)

  SvaraRadera