torsdag 18 mars 2010

ICA ser dig...

Jag har ICA-kort, som så många andra. Ibland drar jag det, ibland inte. Förmodligen har jag det aldrig med mig när jag köper kruskakli, morötter eller fullkornsbröd. I alla fall föreslår aldrig ICA att jag ska få rabatt på det nästa gång jag handlar hos dem.

Varje månad får jag nämligen tidningen Buffé (säkert bra, läser den aldrig), en rabattcheck i bästa fall (den är däremot bra) och en lista över varor som jag kommer att få rabatt på den närmaste tiden.

Förr fick man perforerade kuponger, så kunde man använda de man behövde och kände för. Men numera håller ICA stenkoll. När jag drar ICA-kortet i kassan registreras mina köp. Det jag köper ofta får jag rabatt på nästa period. Det låter möjligen rationellt, men jag tycker det känns sådär. Jag menar, vad har de med att göra vad jag köper?

Den här månaden får jag rabatt på:

- Scans pålägg. Känns helt ok.
- Gul lök. Nyttigt och bra - men har jag verkligen handlat så mycket lök?
- Pasta, korta former. Inte fullkorn, alltså. Korta former? Borde jag tänka mer långsiktigt? Vad är det ICA försöker säga?
- Apertina fetaost. En och annan grekisk sallad blir det, det ska erkännas.
- Finn Crisp. Hälsosam och finsk - det är jag det!
- Chips, valfri. Oops...

Jag känner mig som en smörgåsätande, lökdoftande pastafantast med en böjelse för grekisk sallad och chips! Tur det där med Finn Cripsen, säger jag.

Det här spelar kanske ingen roll. Men det är bara den där känslan av att ICA lägger sig i mitt liv. Om de brydde sig om mig, skulle jag ju få förslag på köttfärs till köttfärssåsen och dip till chipsen i stället, för pasta och chips har jag ju uppenbarligen redan köpt.

Dagens bild blir den hollänska delikatessen bitterballe (jo, den heter så). Det har de i alla fall inte på ICA i Tranemo, det är säkert.

Vilka rabatterbjudanden brukar du få?

9 kommentarer:

 1. Det är konsum som håller reda på vad jag handlar. Känns lite förläget nu i vinter då jag varit otrogen och köpt grönsaker och frukt hos en konkurrent. Men så köptrogen man är så styr ändå plånboken en del. Kvalitén på mina otrohetsprodukter har också varit helt OK. Snälla Petra, sluta inte med bloggandet, jag tycker din blogg är gôrkul att läsa/janåke

  SvaraRadera
 2. På mina rabatter brukar det bli chips, tacoprylar och dip och möjligtvis feta... Men å andra sidan är ICA bara ett ställe där jag kompletterings- eller "sug"handlar.

  SvaraRadera
 3. Fick också Buffé idag. Den här gången får jag lägre pris på: Colgates tandborste, ICAS olivolja, Kalles Kaviar, Dressingmix från Knorr, Ägg från ICA samt Bregott. Alla produkter används flitigt här hemma ;-).

  SvaraRadera
 4. Jan-Åke: Är man inte otrogen med värre saker än grönsaker må det väl vara ok. :-)

  Jenny: Låter som bra kuponger det där!

  Kicki: Tandborste och ägg. Ja, vad ska man säga. Ibland är livet inte mer spännande än så. ;-)

  SvaraRadera
 5. Men snälla Petra - BITTERBALLE??

  Jag har hört att sedan ICA började med den här kundanpassningen (ja, det heter så), har de ökat jättemycket, och sprungit om konkurrenterna som nu kliar sig i huvudet och undrar vad som hände. ICA lär ha drygt 50% av marknaden i Sverige nu.

  Smart? Ja, troligen.

  SvaraRadera
 6. Det heter bitterballe, jag lovar. Jag, min syster och två systerdöttrar var i Amsterdam, och du skulle sett oss fnittra när vi skulle beställa denna "nationalrätt". Det blev äldsta syster P som fick ta ansvaret att försöka uttala det. Hon lyckades, eftersom vi fick in rätten till slut.

  Gott? Nej.

  SvaraRadera
 7. Fetaost, yoghurt, frysta bär, lax, proviva, bacon, ägg och ibland bröd. Har jag kära vännen på besök så kommer månaden efter även ostbågar på lappen...

  SvaraRadera
 8. Du för ett sundare liv än jag, det är tydligt. Men för tydlighets skull - det heter ostkrokar. Det säger vi i Värmland i alla fall :-)

  SvaraRadera
 9. Men jag tycker ändå det är rätt smart med Icas sätt, nu är det ju anpassat efter vad jag verkligen köper. Tidigare när alla fick samma erbjudanden var det väldigt sällan det fanns något erbjudande på sånt jag handlar och de där kupongerna kändes rätt onödiga för mig. Visst blir det lite märkliga saker som rabatteras ibland, men då kan man ju få sig ett gott skratt i alla fall!

  SvaraRadera