tisdag 23 mars 2010

Övertydlighet - hederssak?

Har ni sett vad det står på jordnötspåsarna på flyget? "Produkten kan innehålla spår av nötter." Ja, det hoppas jag verkligen. Det är ju trots allt en påse med nötter.

Jag ville bara ha det sagt, för en sådan nötpåse ligger på mitt skrivbord. Jag har nämligen en förmåga att samla på mig språkliga exempel av olika slag. Jordnötspåstexten är alltså ett exempel på språklig övertydlighet, med viss risk för att själv vara övertydlig.

I dag är det en sådan där dag när jag inte får någonting gjort på jobbet. Eller ja, jag får egentligen massor gjort men splittrat och i oordning. En stunds bokföring, för man ska hålla sig väl med sin revisor, lite fakturering, sortering, mailande hit och dit, bokningar...

Det känns som om inget vettigt blir gjort, men det blir det. Och bekräftelsen på det är min....*trumvirvel*... att-göra-lista!

Att-göra-listan är som en vän, en chef och en arbetskamrat i ett. Varje morgon skriver jag upp på listan vad som ska göras: ring X, maila Y, skicka Z. Det kan vara småsaker, det kan vara stort. Det sköna är att få stryka på listan. Ibland blir det nästan lite hitte-på-konstruerat bara för att jag ska få stryka lite extra...

Egentligen borde "Skriv lista" allltid stå överst, för då kan man ju stryka det direkt. Smart va? :-)

Dagens bild är den tavelvägg vi gjorde hemma i går, på väggen utmed trappan.

Vi har ganska mycket väggsaker - att kalla allt för tavlor vore nog att förhäva sig. Dessa väggsaker har stått utefter väggarna allt för länge, men i går slog vi till. Med hammaren alltså. På väggen hänger textil, oljemålning, akvarell, en dikt, foton, någon blyertsteckning, allt man kan tänka sig. Även ramarna är helt olika. Men jag tycker att det blev rätt bra.

Vad tycker du?

6 kommentarer:

 1. Jag tycker det blev bra! Mina hammarslag och dit "öga för konst" blev en lyckad kombination.
  Janne

  SvaraRadera
 2. Väggen blev kanon! Jag älskar "att göra" listor, det roligaste är absolut att få stryka det man gjort, då känner man sig lite duktig:)

  Du får så gärna komma och prova Caspians tält, kan lova att han inte misstycker;)

  SvaraRadera
 3. Maria: Vem vet, jag kanske kommer smygande någongång, som en indian om natten...

  SvaraRadera
 4. Snyggt! Särskilt snygg är den undre tavlan längst till vänster/ M.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar också såna här väggar med tavelcollage. Ger liv! Och jag är galen i att-göra-listor. Vissa dagar går mer tid åt att jobba med dessa än med det som står på dom...

  SvaraRadera
 6. M: Jag visste väl att du skulle gilla den. Det gör jag med - "Tänk om jag kunde tonsätta..."

  Maria: Ja, själva formulerandet är en del av att-göra-lista-konsten. :-)

  SvaraRadera