måndag 22 mars 2010

Nu begriper jag ingenting...

Ja, nu blir det ett inlägg om språk. Igen. Men det beror på att jag blir smått upprörd när människor använder ord som ett sätt att markera distans och avstånd.

Jag säger ordet "typ" rätt som det är, och trots min ansenliga ålder kan jag utbrista i att något går "fetbort". Detta är möjligen språkliga markörer som visar mitt torftiga ursprung. Eller så tyder de på att jag inte förstår mitt eget bästa (läs min egen ålder). Men det struntar jag i, för jag gillar de orden.

Följande citat hittade jag i en artikel om just kommunikation:

Ordens bördiga jord har varit grunden för nebulosan av minneslösa neologismer med ”verkliga konsekvenser” genom handlingsmodeller som samma neologismer bestämmer och förordar som de enda möjliga. Den mångfacetterade sekulära rörelsen för att ena världen har avhänts sin historia och sin konfliktskapande geopolitik, samt blivit reducerad till ett fenomen som inte funnits i mer än ett par decennier.

Sug på den du!

Jag ska var ärlig och erkänna att jag inte begriper ett endaste dugg. Om jag vore otrygg i mitt språk skulle jag kanske känna mig i underläge, lite korkad sådär, som om jag inte riktigt räcker till. Artikeln handlar ju ändå om kommunikation, så det borde jag begripa, eller? Och visst, det är möjligt att jag inte hör till målgruppen för artikeln - även om jag borde det med tanke på ämnet. Men något känns fett fel.

Nu ska jag väl försöka vara lite ödmjuk också. Det är möjligt att författaren till artikeln gillar de här orden lika mycket som jag gillar "typ" - och det är väl ok, typ. Och jag vet att ingen går till jobbet för att skriva en text som ingen begriper. Så mycket begriper jag. Men visst blir det aningen fånigt ibland? Som sagt - artikeln handlade ju om just kommunikation.

Nu har jag fått ur mig dosen galla för i dag. Nu ska jag gå hem och plocka i lådor och skåp. Insåg häromdagen att vi har datorväskor på inte mindre än tre ställen i huset. Det tyder på:

1) viss oordning
2) på tok för många datorväskor.

Dagens bild får bli dagens jubilar - något maskad dock, av hänsyn till personen i fråga. Det är den sista hänsyn vi kommer att visa vad gäller det firandet. :-)

Stort grattis!

4 kommentarer:

 1. en liten petimeter från Södertälje undrar vad vad för slags data ni har i era dataväskor
  ;)
  Heli

  SvaraRadera
 2. Ok då, datorväskor, jag är inte sämre än att jag kan ändra mig när kloka finska kvinnor rättar mig - ivrigt påhejade, noterar jag. :-)

  Men det är rätt mycket data i datorerna, så kanske ändå?

  SvaraRadera
 3. Nu är det ändrat hur som helst. :-)

  SvaraRadera