onsdag 21 april 2010

Kyss och berätta, vetja!

Har ni hört talas om kiss 'n' tell? Det är vad jag förstår ett album av Sahara Hotnights, men det är inte det jag ska ta upp här, utan det handlar om fenomenet kiss 'n' tell - alltså kyss och berätta.

Det handlar om när unga tjejer (företrädesvis) går ut i pressen och avslöjar att de har haft ihop det med någon kändis. Exemplen kan radas upp, men av någon anledning minns jag bara männen det handlat om: Svennis, såklart - vår egen torsbyitiske kvinnofångare, David Beckham, Tiger Woods, Robbie Williams och nu senast Jonas Bergström, prinsessan Madeleines pojkvän.

Ofta säger sig kvinnorna vilja gå ut och berätta utifrån ånger och/eller för att de tycker synd om någon bedragen kvinna.

Jag tänker inte komma med några som helst moraliska aspekter på vem som gör vad med vem, när och varför. Men jag fascineras av fenomenet. Det räcker med lite härlig självrannsakan här. I morse när jag gick på Aftonbladet sida stod det något om inställda flyg, demonstrationer, någon olycka osv. Men mitt i denna rubrikskörd stod en rubrik som i guldskrift framför mina ögon:

”Jag och Jonas hade en affär.” Tora, 21, om sin kärleksnatt med Jonas Bergström: "Vi var intima".

Vad tror ni jag klickade på? Artikeln om inställda flyg? Notisen om demonstrationerna i Thailand? Sport och väder? Inte då. Tora fick mitt första klick. Lite skäms jag, men skvaller är ändå skvaller - och kungaskvaller känns ju alltid lite extra gott, även för en republikan. Jag har visserligen inget emot kungahuset som PR-byrå, men nog känns det lite dammigt att ärva sitt jobb?

Jag sökte lite på nätet efter kiss 'n' tell.

Där fann jag att David Beckhams före detta assistent Rebecca Loos beräknas ha dragit in 13 miljoner kronor på sin berättelse, när hon i juni 2004 berättade om sin affär med den engelska landslagsmittfältaren. Och minns ni Faria Alam? Hon som var Svennis älskarinna? Hon fick 6,8 miljoner kronor för besväret, när hon sålde sin berättelse.

Jag har ingen aning om huruvida Tora fått något betalt för sitt erkännande, men 15 minuter i rampljuset har hon fått i alla fall, och vem är jag att döma någon för det. "Var och gör väl det man är bäst på" - som J ibland säger när vi diskuterar jämställdhet hemma. Men se det är en helt annan historia.:-)

Dagens bild får väl bli en nostalgitripp från en tid som känns väldigt länge sedan. Jag tror att fenomenet kiss'n'tell kommer att öka även i Sverige.

Vad tror du? Är det bra eller dåligt?


4 kommentarer:

 1. Jag, som aldrig kommer ihåg några namn, vet helt säkert att hon hette FaRia Alam. Det var nämligen under tiden den affären höll till på tidningarnas löpsedlar som jag gjorde mitt intåg på nätet genom att registrera mig på Lunarstorm. Ett bra och klatschigt namn skulle man ju ha och jag, mitt nöt, begrep inte bättre än att välja just Faria. Kände mig ju mer än lovligt korkad när jag förstod att det var ett ganska vanligt namn i arabvärlden (genom kommentarer som "Är du blatte?")Senare, i andra sammanhang, var namnet oftast upptaget och jag fick prova mig fram och fastnade till slut för det vackert klingande "fulafaria" som jag heter på himla massa sidor.

  SvaraRadera
 2. Och härmed är detta ändrat. Fulafaria - vackert vet jag inte, men spännande på något konstigt sätt, och inspirerande. Kanske skulle börja kalla mig perfektapetra? Eller kanske prettopetra? :-)

  SvaraRadera
 3. Haha! Jag erkänner också, jag tryckte också till på den nyheten först. Fast det egentligen är mig totalt ointressant. Att gotta sig i andras olycka, som kanske dessutom inte är sann.

  Kul att kika in i din blogg!

  SvaraRadera
 4. Du är så välkommen tillbaka!

  SvaraRadera