torsdag 27 maj 2010

Det var länge sedan jag njöt så

Visste ni att Harry S Truman var hård på tequila? Eller att Albert Einstein hade en okänd bror vid namn Herbert, som förresten var en förvirrad stackare? Och hade ni ens en aning om att det var en servitör som satt inne med svaret på hur man skulle konstruera den första atombomben? Inget av detta är förmodligen sant, men allt står att läsa i den underbara boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Snälla, läs den i sommar, eller ännu hellre - börja redan i morgon. Det var länge sedan jag njöt så av en bok!

Baksidestexten lyder:

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet – den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.

Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?

Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. och nu är han lös igen.


Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Författaren heter Jonas Jonasson, och han lär just nu skriva på sin andra roman. Hoppas att han skyndar sig!

5 kommentarer:

 1. Säger bara fängslande!
  Konstigt att vi gillar samma saker
  Kram Anette
  Ps. ring gärna

  SvaraRadera
 2. Låter som en perfekt sommarbok för mig. Kul och tack för tipset.

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är den formligen underbar! Det är så roligt att hitta en bok som så skiljer sig från mängden, på något sätt. Kul att du gillade den!

  SvaraRadera
 4. Jonas Jonasson, låt Jonatan träffa sin mormor en gång när hon fortfarande är i livet!
  http://jonatantjoa.blogspot.com


  9000 Facebookers support 3-year-old Jonatan, his mother, and his ailing 73-year-old Chinese-Indonesian Christian grandmother.
  …………………………………………………………………………………………………


  Jonatan Jonasson Tjoa 蔡德浩 har varit separerad från sin mamma sen den 31a oktober, 2009.

  Nu skickar alla de som stödjer petitionen meddelanden till Jonatans pappa, Per Ola Jonasson/Jonas Jonasson - den svenska bästsäljande författaren vars bokrättigheten har sålts till 14 länder - där de ber honom att låta Jonatan få träffa sin mamma.

  Jonatan behöver också få träffa sin gamla och sjuka mormor åtminstone en gång när hon fortfarande är i livet. Jonatan har aldrig träffat sin mormor och han tillåts inte resa till Indonesien. Å andra sidan reser Jonas Jonasson ofta till Sverige med Jonatan, även utan Jonatans mammas tillstånd, för att träffa hans farföräldrar i Växjö, Sverige. Är svenska farföräldrar viktigare och värda mer än Kines-Indonesiska morföräldrar? Eller är de lika som människor?

  De som stödjer den här petitionen kommer fortsätta att samla fler och fler från hela världen tills rättvisa har skipats.

  Med vänlig hälsning,
  http://jonatantjoa.blogspot.com
  - Jag lovar att aldrig tiga när nån säger något rasistiskt i min närhet.
  - Det är alla barns rättighet att få växa upp i en hälsosam omgivning fri från rasism.
  - Rättvisa måste vara en förmån för alla, oavsett någons finansiella status eller etnicitet.

  SvaraRadera
 5. Bojkotta barntjuven o rasisten Jonas Jonasson!
  Hjälp en liten pojke att ha tillgång till sin mamma, även fast hon inte är miljonär, västerlänning och kändis!

  SvaraRadera