onsdag 26 maj 2010

Petra vs. Petersson

Har ni sett dagens löpsedlar på Expressen? Tre av orden är riktigt stora och feta - "BILDT", "MONA" och "MÖRDAS". I betydligt mindre bokstäver står det "hindrade Sahlin från att". Det stod alltså inte BILDT och SAHLIN och absolut inte CARL och SAHLIN.

Detta är ett fenomen jag har funderat på rätt mycket när det gäller just Mona Sahlin. Hon är liksom bara Mona i media. Spelar det roll? Kanske inte, kanske jag övertolkar, men om man funderar lite längre kan man kanske se ett mönster?

Visst - det kan handla om manligt och kvinnligt, men det håller inte fullt ut.

Ingen kallade Margaret Thatcher för Margaret eller Maggie på den tiden det begav sig. Inga löpsedlar skriker ut att Beatrice är i farten, när Beatrice Ask gör något. Ingen kallade Madeleine Albright för Madeleine, eller Madde, för den delen. Ingen refererar till vad Indira eller Angela har sagt, när man menar Indira Gandhi respektive Angela Merckel. Så varför är Mona bara Mona? Eller Maud oftast bara Maud, för den delen - men inte lika ofta tror jag, eller?

När jag har mina konspiratoriska dagar funderar jag på om det handlar om att förminska. Jag tog ju upp härskartekniker häromdagen. Vill man kanske göra Mona till tjejen i huset intill, hon som man småpratar med - men som inte leder ett land?

Det känns allt för gement att det medvetet skulle vara så, men ju mer jag iakttar och reflekterar över detta evinnerliga efternamnsnamnsdroppande, desto mer uppenbart blir det hur som helst att det sker - medvetet eller inte. Men går man ett steg till låter det riktigt fånigt: "Fredrik och Tobias käkade lunch med Anders och Mats efter regeringssammanträdet." Man vet knappt vilka de är.

Jag heter jag Vainionpää, vilket kan få vem som helst att vilja tappa mitt efternamn - men gudskelov figuerar jag inte på löpsedlarna, så det får väl gå. :-)

Dagens bild får bli ett hav av rosenblad. Ytterligare ett minne från bröllopet i helgen - så fint det var!

1 kommentar:

  1. Ja, det är ett märkligt fenomen - och kanske rentav en typ av härskarteknik. I tidningsartiklar får män ofta behålla sitt efternamn genom hela artikeln, medan kvinnor (om de har tur) får sitt nämnt första gången de nämns, sen blir de "Mona", "Anna", "Lotta". Herrarna fortsätter vara "Carl Bildt", "Sven Johansson" osv. Det värsta är att man som journalist upptäcker att man gör så själv - helt automatiskt.

    SvaraRadera