lördag 5 juni 2010

Den eviga sommarkampen

För många år sedan lyssande jag jättemycket på War of the Worlds i musikalversion av Jeff Wayne. Det är jättepampig musik och Richard Burton är berättarröst. Mycket väl värt att lyssna på!

Grejen med den historien är att jorden får både oväntat och otrevligt besök från Mars. Utomjordingarna landar i stora runda plåtvidunder och det händer en massa otäckheter - innan marsianerna dör av jordens bakterier.

Det låter som en saga, vilket det förstås också är, även om radioteaterversionen av Världarnas Krig skrämde slag på amerikanarna den 30 oktober 1938. Orson Welles läste nämligen upp berättelsen (för övrigt skriven av HG Wells) i form av en nyhetssändning. Många trodde att det var på riktigt och folk flydde sina hem.

Just War of the Worlds kom jag att tänka på igår när jag åkte över Västgötaslätten. Det såg ut som om marsianernas farkoster hade invanderat varenda trädgård, fast dock i mindre format.

Ja, just det - klotgrillarna.

Överallt stod det klotgrillar och osade. Det måste grillas något kopiöst i Sverige på fredagkvällarna! Jag såg nog fler klotgrillar än jag såg människor. Det var samma känsla som för några år sedan, när det fanns studsmattor överallt. Jag brukade fundera på det när jag tågreste genom landet.

Hur i hela friden såg det ut från ovan, från flygplanshöjd? Små blå runda saker överallt!

Själva använder vi i stället gasolgrill, och varje sommar läser jag test 1 som säger att gasol är bättre än kol, och test 2 som säger tvärtom. Vi tycker att det funkar och smakar bra, så får det räcka.

I dag har vi förresten premiärgrillat för året. Det blev en liten köttabit, grekisk sallad och tsatsiki. Mums för magen och sinnet! Vi har också besökt vackra Simmesjö i dag, sommarstugan som är en oas i världen. Det är i sanning en stor förmån att få åka dit och titta på sjön ibland!

Dagens bild är Simmesjö i sommarsol. Och dagens fråga är självklart: Kol eller gasol - vilken sida är du på? Har du förresten något recept på en bra marinad får du gärna dela med dig!

1 kommentar: