fredag 6 augusti 2010

Vad är det som går och går...

Vad är det som går och går, och sedan går lite mer? Jo, Petra och J i Amsterdam. Vi har alltså varit där några dagar på lillsemester. Vi gick överallt, hela tiden - dryga milen bara på första dagen. Små stopp på kaféer och barer, flera museistopp men nästan ingen shopping. Faktiskt.

Vi lyckades klämma sex olika museum på 2,5 dagar, trots att vi inte stressade - allt från Riksmuseet med Rembrandt och grabbarna (finns det verkligen så få kvinnliga konstnärer?) till Sexmuseet *rodnar generat*. Det sistnämnda var dock aningen överskattat, lite beroende på vad man väntade sig.

(Och just där tror jag att jag slutar att utveckla det ämnet.)

Amsterdam är en märklig stad med sina prostituerade i Red Light Districts skyltfönster och sina mariujanarökande människor, eller om de röker cannabis. Jag lär mig aldrig det där - vilket förmodligen är ett gott tecken. Dessutom hade alla coffee shops uteserveringar, vilket innebar att det doftade sött överallt.

Red Light District kräver några extra ord, för det är både konstigt och vidrigt.

Där står alltså prostituerade i skyltfönster och utanför kryllar det av folk som fnittrar, pekar, tittar storögt - och en del tycker sig ha rätt att köpa en annan människas kropp en stund.

Nu har dock stadens borgmästare bestämt sig för att försöka rensa upp. Amsterdams stad har därför köpt 51 fönster där prostituerade tidigare stod i neonljus för att locka till sig kunder. Lokalerna ägdes av den lokala porrkungen Charles Geerts, även känd som "Fat Charlie". Nu hyrs de ut till modehus, som under ett års tid bara behöver betala för el och vatten. Hyran står Amsterdams stad för. Man marknadsför sig under sloganen "Köp klänningen, inte kvinnan".

Men som sagt - bort sett från knark och prostitution är Amsterdam verkligen en häftig stad, med alla sina cyklar och kanaler. Den är väl värd ett besök!

Dagens bilder får förstås bli några turistbilder från nämnda resa - några några av tusentals tulpanlökar på blomstermarknaden, några lägenheter med minst sagt sjönära läge, kvällsutsikten från hotellrummet (inte illa, eller hur?) och slutligen en lustig skylt på ett hus - även om man får tro att husägarna inte var lika roade.

I kväll drar vi på grillkväll med LRF, minsann. Vad hittar du på?4 kommentarer:

 1. Amsterdam! Hoppas jag kommer dit någon gång. /M.

  SvaraRadera
 2. Låter spännande med Amsterdam, jättefina bilder du tagit.

  SvaraRadera
 3. M - du får följa med nästa gång. :-)

  Titti - ja, det är en spännande stad, onekligen!

  SvaraRadera
 4. Låter som att ni haft en skön trip!

  SvaraRadera