tisdag 19 oktober 2010

Smyglyssandet som konstform

I dag läste jag den eminenta Språktidningen, vilket jag alltid gör när den dimper ner i brevlådan. Där kan man läsa allt från lite mer djuplodande artiklar om ord och språkliga fenomen till frågespalter med sådana där det-har-jag-alltid-undrat-frågor.

Den artikel som fångade mitt intresse lite extra i dag handlade om smyglyssning - men mer ofrivillig sådan. Ni vet, när man råkar höra ett samtal utan att man egentligen inte tänkt det. Jag brukar kalla det för att man "överhör", som något slags egen variant på engelska overheard, men i Språktidningen propagerade man för ordet "slumplyssning" - alltså när man råkar höra något av en slump.

Det var ett kul och mycket användbart ord, tycker jag.

Nu övergår ju slumplyssning ofta i tjuvlyssning men det är ju en helt annan sak. Jag tycker att det känns bra att ha ett ord för det jag sysslar med som inte känns så "påträngande", så att säga.

Och på tal om ord har jag varit i Kungälv i dag och pratat språk för kommunala människor, och som tack fick jag en låda med Göteborgskex (som alltså tillverkas i Kungälv). Ballerina, Brago, Rimi och annat smått och gott. Och visst får jag väl ta mig en kaka till kaffet, för jag har precis kört 15 minuter på crosstrainern?

Nej, det är inte så länge, jag vet. Men det är 15 minuter längre än jag gjorde för några dagar sedan och 5 minuter längre än i går. Sakta men säkert...

Nu blir det tv-fotboll, det är också motion. På sitt sätt.

Dagens bild får bli en bild från söndagens fotopromenad. M, som i mötesplats - för det är ju här du och jag träffas just nu! Vilken tv-sport tycker du förresten är bäst?

14 kommentarer:

 1. Jag satt på en parkbänk en gång och "slumplyssnade" på folk som gick förbi. Det var jättekul att höra bara tio sekunder av ett samtal.

  "Och hade de frågat MIG"
  "Båda hade nästan 40 graders feber"
  *Jag är och promenixar med mamsen"

  osv.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också att slumplyssnande är kul. Det finns en bok som handlar om just det -"Fredag kvart över fem". En slumplyssning låter:

  - Tjenare!
  - Hej!
  - Tänk att vi inte har setts sedan förra sommaren!
  - Nä...
  - Du, jag måste rusa. Folk som väntar. Hej!

  Det är en riktigt rolig bok med massor av sådana som utdrag ur folks samtal.

  SvaraRadera
 3. Förr var det också vanligt att man kunde slumplyssna eller överhöra i telefonen (kanske heter något helt annat då). Jag hörde en gång bl. a när två gubbar i Skene satt o delade ut lägenheter och vilka snaskigheter i omdömena de hade om bostadssökande. Efter en stunds lyssnande gav jag mig tillkänna och då blev det tyst.

  SvaraRadera
 4. Det har du rätt i - det hände ju rätt som det var! Jag har också råkat ut för det. Det var lite som Heta linjen, fast utan att de avlyssande ville det.

  SvaraRadera
 5. Det är kanske då det blir hönor av en fjäder - man hör inte allt och kanske lägger till lite själv. Sport på TV är för mig självklart frågesport - vilken fantastisk hjärngympa -jag missar helst inte dom programmen. Appropå skylten minner den mig om en gång jag halka av vägen och missade precis skylten - tur att jag inte fick möte för den satt på vänstra sidan av körbanan - allt gick bra :-)

  SvaraRadera
 6. Frågesport är trevligt - särskilt när man får "soffglänsa". Man kan ju verkligen allt när man sitter i soffan! Hu, det där med vänstersidan låter ruggigt. Det minner mig om att vintern är på väg. Gillar inte!

  SvaraRadera
 7. Ishockey! Alltid ishockey, både på tv och irl. Och slumplyssnar det gör jag ofta, och jag gillar det starkt!

  SvaraRadera
 8. Sport hör inte hemma vare sig på TV eller nån annanstans...

  SvaraRadera
 9. Fick du inga "Crisprolls" eller vad det nu är skorpor heter numera..? -Kommer du ihåg Gunilla "anslagstavlor" E? "Jag är inte full; jag undrar när DU kommer hem?" Den slumphörningen minns jag än. Kram/M.

  SvaraRadera
 10. Jenny: Det var ord och inga visor. Inte ens frågesport alltså?

  M: Haha - Jo visst minns jag! Men visst var det en annan av våra kollegor som stod för anslagstavlorna - även om också hennes namn började på G? Hur som helst - slumphörning är så kul!

  SvaraRadera
 11. Räknas verkligen det som sport??

  SvaraRadera
 12. Ja, jag tycker att det känns rätt bra om det gör det, för då blir även jag sportintresserad.

  SvaraRadera
 13. Slumplyssning på buss o tåg kan ibland kännas som rena övergreppet, man har ju inget annat val än att lyssna om det är tyst för övrigt.

  SvaraRadera
 14. Precis, det kan kännas väldigt personligt ibland, men vad gör man?

  SvaraRadera