tisdag 2 november 2010

Filosofi och andra nyttigheter

I kväll har jag varit på föredrag i Borås. Professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö pratade om privatliv. Det var intressant och det väckte en del frågor, även om det stundtals var lite svårlyssnat.

Han resonerade om att vi alltid är övervakade på ett eller annat sätt och att man förmodligen inte kan göra något åt det. Vi kanske till och med vill vara med "övervakade" numera via bloggar, facebook osv. där vi väljer att lägga ut delar av (eller hela) våra liv. Den virtuella världen har funktionen av något slags socialt sammanhang/social kontroll som många faktiskt uppskattar.

Dock ifrågasatte han genomsiktligheten (hans ordval) åt båda hållen, dvs. att myndigheter osv. hemlighåller sin verksamhet mycket mer än medborgarna. Jag har i min enfald alltid tänkt att Sverige ju är ett så öppet samhälle, men han menade att makten är öppen med det den själv väljer att vara öppen med.

Tror jag i alla fall. Han är som sagt professor i praktisk filosofi, så det var lite svårgenomsiktligt ibland (mitt ordval).

Väl hemma konstaterade jag något mycket mer världsligt - jag har fått kakor i brevlådan! Jag är nämligen utsedd, tillsammans med många andra, att testa Gilles arraksbollar, punschrullar och chokladbollar. Vad ska man säga? It is a dirty work - but someones gotta do it!

Jag offrar mig gärna för vetenskapen i det här fallet, utom när det gäller punschrullarna. De får J testa i stället. Det där med grön marsipan har aldrig varit min grej. Stör mig dock på att de stavar konditori med C och att de särskriver Gille boll, Arraks bollar och Pusch rullar. Hmm...

Dagens bild får bli dagens postfynd. Vilken är din favorit bland kletiga kakor?

7 kommentarer:

 1. Kan dom inte göra kletiga kakor för oss som inte ska käka socker så vi får bli provindivider också. Skämt åsido, numera är jag inte svag för dessa kondisbitar. Men i min barndom när napoleonbakelset kostade 29 öre då smällde jag i mig ett varje vecka.

  SvaraRadera
 2. Tänk att ibland får man då göra uppoffringar utöver det vanliga, proväta kakor, jo jag tackar ja...

  SvaraRadera
 3. Jan-Åke: Napoleonbakelser - det smäller högre än Punch Rullar!

  Maria: Du får väl komma hit och hjälpa mig. ;-)

  SvaraRadera
 4. Budapestbakelse är min absoluta favorit. Och jag hade gärna lyssnat på Tännsjö. Tycker att han är väldigt intressant. Gärna lunch nästa vecka. Jättekul! Kan vi boka in oss via fejan? Jag har inte kalendern tillgänglig just nu, men på jobbet i morgon vet jag. Kul att det äntligen ska bli av.

  SvaraRadera
 5. Budapest är så gott! Jag bakar sällan, men just budapest kan jag "slänga ihop" ibland. Vi kan boka via fejan. Återkommer!

  SvaraRadera
 6. Annars hjälper jag gärna till att provsmaka ;).. hihi

  SvaraRadera
 7. Malin, du är alltid välkommen! <3

  SvaraRadera