onsdag 3 november 2010

Filmtajm!

Jag vet inte varför men jag kände plötsligt för att göra en lista över filmer jag tycker om. Jag skriver inte att det är de bästa filmerna någonsin för det är det säkert inte, och min smak kan ha ändrat sig i morgon, men det är bra filmer som jag lätt kan rekommendera.
Håll i hatten, här kommer de!

1. Det stora blå. En ljuvlig film om fridykning och kärlek, både till människor och kanske framför allt hav. Mycket vackra bilder, mycket blått, mycket Grekland, mycket sevärd.

2. Sunset Boulevard. En svartvit rulle om stumfilmskådisen Norma Desmond (spelad av Gloria Swanson) som lever kvar i en värld som inte längre finns. Den första Hollywoodfilmen som började med slutet sägs det. I inledningen ligger nämligen berättarjaget och flyter död i en pool, sedan följer berättelsen om varför det gick som det gick. Slutrepliken är klassisk: "I am ready for my close-up."

3. Shutter Island. En ganska ny film i en genre som jag inte brukar gilla - psykologisk thriller. Baseras på boken Patient 67 av Dennis Lehane. Leonardo di Caprio spelar huvudrollen, och filmen var så spännande att jag sprang ut i köket med jämna mellanrum och ropade till J: "Vad händer?!" Piuu...

4.  Smala Sussie. En tokskruvad värmländsk gansterkomedi av Ulf Malmros. Den kan egentligen inte alls förklaras utan måste ses. Kjell Bergqvist spelar den lokale polis som förvisso har en kommunikationsradio - men ingen att prata med. Sådan är hela filmen!

5. Djungelboken. Måste nämna en tecknad film också, för jag älskar sagor och berättelser. Det hade kunnat stå Sagan om Ringen, Shrek eller någon annan så kallad barnfilm, men just Djungelboken är den första tecknade film jag minns. Såg du den som barn så uppmanar jag dig att se den igen, för det finns "vuxensaker" i den som man ser i ett helt annat perspektiv när man har 49 år bakom sig.

Det var några bra filmer som lämpar sig för stormiga höstkvällar som den här. Dagens bild får bli en lånebild ur just Djungelboken - Djungelpatrullen, minsann! Vilka är dina favoritfilmer?


5 kommentarer:

 1. Sicken trevlig idé, den snor jag någon vacker dag =) Eller, låter mig inspireras av låter bättre.
  1:an, 4:an & 5:an har jag sett och tycker mycket om. Särskilt Det Stora Blå som jag kan se igen och igen. Kommer ihåg att jag köpte filmaffischen precis efter den kom ut och jag såg den igen för inte så länge sedan, den var lika bra nu =)

  SvaraRadera
 2. Precis när vi skaffade lite större tv bestämde jag mig för att den första film jag skulle se på den var just Det stora blå. Det var maffigt! Jag skulle vilja se den på bio någon gång, för du har helt rätt - den kan ses igen och igen...

  Jag har inte den filmaffischen, däremot skaffade jag Smala Sussie-affischen när den filmen kom. Jag har ju ett förflutet som värmlänning, så det kändes helt rätt. :)

  SvaraRadera
 3. Många av Woody Allens filmer gillar jag. Jag är urusel på filmtitlar. Kommer på en film om tre bröder som är i Indien för att hälsa på sin mamma. Minns inte vad den heter. Clint Eastwoods film om en tjej som boxar. Och en tecknad, jag gillar Pixars filmer och speciellt när jag ser dem i 3D.

  SvaraRadera
 4. Den där Clintanfilmen har jag också sett, en höjdare - men utan namn, för jag minns det inte heller. Jag vill göra ett tillägg: ALLT med Johnny Depp, oavsett kvalitet. *rodnar*

  SvaraRadera
 5. Jag minns när pappa tog med mig på Djungelboken på Saga-biografen... Kram/M.

  SvaraRadera