fredag 3 december 2010

Julgotter - hoppas jag!

Det här inlägget är enkom till för en julkalendertävling jag ordnar på ett forum - den är alltså inte till för alla. Jag har bett dem som deltar att lägga in sitt recept på bästaste julgotterna. Du får förstås också lägga in ett recept, men tyvärr kan du inte vinna något - mer än min eviga tacksamhet förstås!

Dagens bild får bli en marsipangris - bara för att jag inte gillar marsipan. Tallriken den står på tycker jag däremot är jättesnygg. Mönstret Ribb, om jag inte misstar mig?

4 kommentarer:

  1. OK, då är det nog här jag ska skriva mitt julgodisrecept som deltagare i Forumets kalender!

    Pepparkakskola: mellan 30 och 50 st
    100 g smör/Milda
    2 dl vispgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vaniljsocker
    1-2 tsk pepparkakskryddor (färdig i Santa Marias påse)

    Koka blandningen (utom vaniljsocker/pepparkakskryddor) tills den blir 125 grader varm. Kolla med termometer.
    Ta från plattan, blanda ner vaniljsocker/kryddor och häll upp på plåt och låt stelna. Skär i lagom stora bitar... ja, inte brukar dom bli små, kan jag säga!
    Den riktigt godisfrälste doppar i smält, mörk choklad och låter stena igen innan kolorna slås in eller bara läggs i kylen. Utan hindrande papper hinner man ju få i sig så många fler...

    Hälsar "Chokladmuffins" från en mycket insnöad stad i söder.

    SvaraRadera
  2. Här är en till formuns medlem som vill lämna sitt bidrag och hoppas det ger både dig och oss en trevlig jul.

    SNICKERSKAKA

    Smält 3 dl sirap & 1½dl Socker.

    Häll i 2 burkar jordnötssmör och låt de smälta.
    Blanda i 2dl kokos & 12dl Rise krisps.

    Bred ut smeten i en långpanna.

    Smält 100g ljus choklad & 100g mörk choklad och bred över smeten.

    Ställt kallt en stund innan du skär i lagoma mumsbitar. Ställ sen kallt en stund till.

    Förvaras kallt om det hinns med innan det är slut ;)!

    Mvh och önskan om en god jul!
    Therese N (T.Nord)

    SvaraRadera
  3. Jag har ett superenkelt recept på knäck! Jag vägrar att stå och koka på spisen i flera timmar och så blir det aldrig lagom segt ändå... Nej, mikron är min räddning!

    1dl socker
    1dl vispgrädde
    1dl ljus sirap
    2 msk (eller valfri mängd) hackad mandel

    Blanda allt utom mandeln i en ganska hög form som tål mikron. Tillaga utan lock i 7-8 min (beror på effekten, men jag brukar stå och titta och stänga av när bubblorna börjar lägga sig). Rör ner mandeln och häll upp i formar. Om knäcken stelnar för snabbt, så att du inte hinner få ner den i formarna (händer mig hela tiden), så ställ formen på en spisplatta och ha den på svag värme medan du häller i formarna.

    Lycka till!
    /Anette (Forum-medlem Birdie)

    SvaraRadera
  4. Rulla små kulor av mandelmassa som du sedan doppar i vit choklad spetsad med Cointreau. ;-) Gott, gott! Kram/M.

    SvaraRadera