måndag 17 januari 2011

Lite besviken är jag allt

Jag var på bio i går och såg Ängalgård 3. Detta innebar att jag missade Solsidan, vilket i och för sig går att gottgöra på SVT Play, om jag kom mig för att sätta mig där. Jag förstår inte att det ska vara så svårt att få det gjort. Vanans makt är stor. Tv ska ses på tv, dator är för datorsaker .

Men visst kan man missa något tv-program ibland, om man får chansen att se en bra film. Men Änglagård 3 var inte bra. Tyvärr.

Jag har ju bott både i storstad och i by, så jag tycker att jag känner till båda sorterna ganska väl. Därför blir jag så irriterad när man skildrar den ena eller andra typen utifrån allt för stela och trista schabloner. Damerna i byn var inskränta och smått elaka. Alla kor sprang som besatta så fort det kom en bil (vilka kor gör det?) osv. Visst kan man dra ut linjerna i en film, men då ska det göras kärleksfullt.

Exempelvis fanns en pastorsadjunkt som gavs lite "homostuk" - han bakade gelétårtor oavbrutet, när han inte dansade runt i prästgården, och i en scen sjöng han "Varför försaka en enda lite stilla flirt?" till dragspel med ljus stämma (kallas det countertenor måntro?) i sin ensamhet och lite vemodigt sådär, efter att han hade pussat Rikard Wolff på handen. Ville Nutley ha ett homotema hade det väl varit lika bra att safta på så att historien hade tagit lite fart. En "omöjlig" relation mellan pastorsadjunkten och Zack - det hade varit något att testa landsbygdens tolerans med.

 Dessutom fanns det andra trådar som aldrig följdes upp. Något flygplan som flög runt helt utan anledning. Nån pappakonflikt som aldrig löstes. Nej, det var ingen film som gav mersmak. Synd, för Nutley kan verkligen skildra både landsbygd, småstad och folksjäl när han vill, t.ex. i "Under solen" och "Black Jack".

Men det finns ändå saker att glädjas åt. På torsdag ska jag träffa bloggerskan A på en fika. Sådant är kul! Vem sade att internet är asocialt? Inte jag i alla fall!

Dagens bild får kommer från den första Änglagårdsfilmen, för den gillade jag nämligen mycker mer. Men visst har vi alla blivit 16 år äldre sedan dess. Vad såg du på bio senast?


7 kommentarer:

 1. Jadu, som sagt, jag vågade vägra denna film trots det hemska grupptrycket... Nr 3 brukar ju sällan vara bästa filmen liksom...
  Men...skam den som inte tillåter undantag, för min senaste bioupplevelse var tredje Narniafilmen. Helt ok, kan störa mig lite på Gudstemat (Aslan...) och att det måste komma människor och styra över de stackars invånarna Narnia (vita dessutom...) men bortser man från det så...

  Solsidan går på fyran...så det blir TV4play och när jag kollade igår så gick avsnittet inte se om man inte betalade... Förhoppningsvis släpper de på det, annars kommer jag få problem då min buggkurs börjar på söndag...

  SvaraRadera
 2. Var man tvungen att betala? Sånt gillar inte jag... Morr... Narnia är en favorit, så den tänker jag se, definitivt.

  SvaraRadera
 3. Åh vad snygg han är Wolff!
  Narnia har setts och den gillades av oss alla tre! Änglagård har inte setts men premiären var kanonmysig och hela staden levde ju upp.
  De som påstår att Internet är asocialt vet inte vad de pratar om! Ser mycket glatt fram emot torsdag! =)

  SvaraRadera
 4. Håller med om allt. :-) Änglagård var jättekul för Ulricehamn, inte tu tal om det! Men tyvärr innebar det inte att filmen var lika kul.

  Vi hörs här eller på Facebook om torsdag. Jag har inte riktigt klart för mig var jag ska vara, men jag ska vara där runt 17.30 - det vet jag.

  SvaraRadera
 5. Det senaste jag såg på bio var Cornelis. Vill komma iväg på Harry Potter innan den försvinner.

  Solsidan har jag aldrig sett.

  SvaraRadera
 6. Både Cornelis och Harry finns på listan över herrar jag vill träffa på bio.

  SvaraRadera
 7. Under Solen var den senaste film jag såg på bio och visst var det rätt länge sedan. Däremot såg jag den på en biograf i Falköping och den kändes helt tidstypisk med filmen, roligt i sig/eivor

  SvaraRadera