tisdag 18 januari 2011

Lite hindu, anyone?

Två av dagarna på Mauritius var vi på utflykt med hyrd chaufför och bil. Den första dagen kunde chauffören bra engelska, vilket gjorde att vi frågade och han svarade mest hela tiden. Den andra dagen kunde chauffören nästan ingen engelska alls, och eftersom ingen av oss är direkt slängd på creol, så blev den resan liksom lite tystare av sig.

Den första chauffören var hindu. Väldigt mycket hindu, faktiskt. Så mycket att den dagen avslutades med en formidabel föreläsning om Vishnu, Shiva och mängder av andra gudar och djur. Han hävdade bland annat att ormar var jordens renaste djur för att ingen orm är giftig när den föds utan att giftet ansamlas när ormen samlar upp jordens gifter. Därför bör vi helga just ormar.

Vi funderade på om vi skulle berätta om vrålgiftiga svenska huggormsbarn, men vi lade ner det.

Det intressanta med den dagen var dock att han tog med oss till ett stort hinduiskt tempel. Det fanns små tempel i snart sagt varje by, men detta var något i hästväg. Där fanns bland annat en anlagd sjö, vars vatten delvis var hämtat från den heliga floden Ganges. Därtill fanns mängder av otroligt vackra avbildningar av de olika gudarna. Alldeles i närheten fanns en enorm staty av Shiva. Den var 40 meter hög och av betong. Otroligt vacker och detaljrik. Den låg på en plats dit hinduerna på Mauritius (cirka 60 procent av befolkningen är hinduer) brukade vallfärda i februari varje år.

Dagens bilder är från templet och statyn. Visste ni förresten att Buddha från början var hindu? Det hade jag ingen aning om. En gammal skolkunskap som satt kvar var emellertid att Buddha egentligen hette Siddharta Gautama. Det imponerade på chaffisen att jag visste det. :-)

Nu är det handboll på gång. Tror du att Sverige klår Argentina i kväll?2 kommentarer:

  1. Haha, det är ju tur att ni kryper intill varandra på bilden, annars kanske ni inte kommit plats på bilden...
    Vilket påminner mig om TV-programmet som gick för många år sen i videofilmandets bandom då man visade roliga videoklipp liknande de som visas i Americas Funniest Home Videos. En man (tror jag) simmar i en sjö, kvinnan som filmar ropar "stopp, stopp, du simmar ur bild, simma tillbaka" eller nåt liknande. Den kommentaren har använt flitig i vår familj sen dess...
    Den resan låter för övrigt spännande, sånt borde jag ge mig av på nån gång, men frågan är ju om ungarna orkar cykla ända dit med tältet:)

    SvaraRadera
  2. Jo, men fattar du vad hög statyn är?! Helt sjukt. När det gäller cykelsemestern så är det nog lite långt... Men ni behöver inte ha tält med er, sov på stranden bara. Då slipper du ju en del packning i alla fall. :-)

    SvaraRadera