tisdag 26 april 2011

Lurad? Jag? Troligen.

I går klipphängde jag om att jag skulle skriva om förmodat lurendrejeri, så då gör jag väl det. Jag har dessutom kommit på att jag är än mer lurad än jag trodde. Den sistnämnda insikten kom i dag när jag tog fram min 1,5-litersflaska med påskmust. Trodde jag.

På flaskan står det nämligen att den innehåller 1,4 liter.

Ja, jag medger. Jag är väl inte lurad "på riktigt", men jag har aldrig noterat den lilla skrivningen tidigare utan jag har bara förmodat att de gamla hederliga 1,5-litersflaskorna innehöll just den mängden. Det lär säljas ungefär nio miljoner påskmust varje år, så det blir en och annan flaska. Om fler än jag tror att man köper 1,5 liter och man egentligen får 1,4 liter så sparar ju bryggarna in en och annan deciliter, tänker jag.

Men det var inte det eventuella lurendrejeriet jag tänkte kommentera utan det handlade om den helsidesannons som fanns i Aftonbladet i söndags. Såg ni den?

Rubriken var "Svara med en gång, det är verkligen mycket viktigt! Föddes du mellan 8 juni 1932 och 26 november 1969?"  Sedan står det:

"Läs då följande rader med största uppmärksamhet, för Magern Patrick vill nämligen avslöja synnerligen viktiga saker för dig! Magern Patrick är helt säker på sin sak - alla människor som först såg dagens ljus någon gång mellan de två angivna tidpunkterna kommer att de närmaste veckorna få stora lyckochanser, särskild när det gäller PENGAR och KÄNSLOR!"

Vi snackar alltså om en helsida.

Resten av sidan är fylld av struntprat om att man kan vinna 500 000 kronor "eventuellt också ÄNNU MYCKET MER!" - förutsatt att man är född mellan de där två datumen alltså. Synd om den som är född den 7 juni 1932, eller hur?

Denne Magern Patrick är tydligen "världens främsta nu levande siare" - enligt dem som känner honom. Hans ockulta gåva och hans siarkrafter är "allmänt erkända". Ett riktigt snyggt auktoritetsargument där. Alla vet - och om du inte vet beror det på att du är dum och obildad, typ, och det vill ju ingen vara.

Vad ska man då göra för att få ta del av allt detta underbara?

Jo, om jag skickar in en kupong får jag dels Magern Patricks berömda talisman och därtill en helt individuell flersidig framtidstolkning där han kommer att "avslöja en hel del MYCKET VIKTIGA SAKER" som lär vara av "principiell betydelse" för min framtid. Där ser man.

Magern Patrick har bara en boxadress, vilket är föga förvånande. Jag uppmanas att inte skicka några pengar men på slutet står det att det är "Meget vigtigt" att jag anger mitt exakta födelsedatum.

Just skrivningen "meget vigtigt" för mig att undra om detta erbjudande möjligen är tänkt för fler länder i den vackra nord? Det känns ju inte direkt specialskrivet för den svenska marknaden, om man säger så.

Jag kan ändå inte låta bli att överslagsräkna lite. Det bor ungefär nio miljoner människor i Sverige. Ponera att alla är mellan 0 och 100 år. Det innebär att det i snitt finns ungefär 90 000 personer per årskull. Mellan 1932 och 1969 är det 37 år, vilket leder till att cirka 3 300 000 personer kan få sig en talisman och en flersidig framtidstolkning. Han lär ha en del att göra framöver, den käre Magern.

Jag vet att man inte kan räkna så, men leka med siffror kan man ju alltid.

Dagens bild får bli en påskkärring - jag är ju en riktig gnällkärring i dag och påsk har det ju varit. Men visst känner man sig lite lurad ibland, eller är det bara jag som är överkänslig?

4 kommentarer:

 1. Nä, vad var det för annons?

  SvaraRadera
 2. Hm, konstigt, först kom inte hela ditt inlägg med, så jag missade att du berättade om annonsen. Men, nä jag såg den inte. :-)

  SvaraRadera
 3. Observerade också detta med påskmusten! Fusk & lur tycker jag! Samma gäller nya Festisflaskan, mindre innehåll och dyrare....

  SvaraRadera
 4. Singelmamman: Du både har missat något - och inte.

  Anna: Hmm... Men vi kommer allt på dem!

  SvaraRadera