söndag 22 maj 2011

På styva linan?

Jag slog upp ordet "styv" i ordboken. Så här stod det:

1 stel, strak, oböjlig, orörlig, hård, fast, sträckt, spänd; styvnackad, styvsint, stram 2 (vard.) duktig, skicklig, kunnig, stark 3 ansträngande, hårdarbetad, tung, kämpig 4 dryg, rundlig.

Jag får lov att säga att jag föredrar den andra, mer vardagliga, varianten, eller vad säger ni? :-)

Och vad är hon ute efter den här gången, tänker någon. Jo, det är en ordfundering. (Jag hade egentligen tänkt visa några foton, men på grund av mullrande åska får den bli en Ipadblogg i stället. "Alla sladdar ut!" är nämligen fältropet här på Norrgården.)


Åter till ämnet.

I dag har det varit en nyhet på Ekot att staten även bör ersätta personer som vuxit upp i familjehem och barnhem på 1980- och 1990-talen, på samma sätt som man gjort med personer som gjort detsamma under tidigare årtionden. Jag minns inte exakt hur nyheten formulerades, men jag minns att en av dem som låg bakom kravet var Riksförbundet för samhällets styvbarn - en organisation som enligt deras hemsida är "en intresseorganisation för Sveriges tidigare barnhems-, fosterhems- och familjehemsbarn".

Jag är en stolt styvmamma.

Jag är stolt när jag ser att M & M har vuxit upp till kloka, tänkande, medkännande människor. Jag är stolt när jag märker att jag gjort avtryck i deras liv. Jag säger inte att jag i alla stycken och alla stunder varit en bra styvmamma, men jag har gjort så gott jag har kunnat, det ska ni veta. Och som sagt - jag är stolt över det lilla bidrag jag har gett, även om jag på intet sätt vill förhäva min insats, vilket ni som känner mig förhoppningsvis vet.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att ordet "styv" i familjesammanhang ofta får en negativ klang, för aningen är det elaka styvmammor i sagorna eller barn som haft det eländigt. Det är synd, och jag tänker på det ibland utifrån mitt något partiska perspektiv. :-)

I morgon får du nog se helgbilder och höra lite om hur duktig jag varit. Sånt får man ju skriva ohämmat på sin egen blogg, eller hur? Hur har din helg varit?

1 kommentar:

  1. Jag förordar ordet bonus i det sammanhanget. Bonusmamma, bonusbarn, och bonusmormor. Låter mycket trevligare.

    SvaraRadera