tisdag 24 maj 2011

Jaha, vad är det nu då?

Här vill jag bara i all ödmjukhet lämna ett svar på en bloggkommentar - och så går inte det. Morr, vad är det nu Blogger vill säga mig? Det har varit lite krångel på sistone, vilket kanske är ett straff för att jag var "otrogen" med wordpress ett par ynka dagar.

Till Maria vill jag därför bara säga att film blir det inte - möjligen när jag har lärt mig stegen till merenge eller calypso, men bara möjligen. Och i min värld är ordet möjligen svagare än troligen, bara så ni vet. :-)

I dag hamnade jag framför de samiska nyheterna av någon anledning, och vet ni - det låter ju inte som något annat. Så språkvetare jag är blev jag alldeles fascinerad och också aningen generad över min okunskap. Är t.ex. samiskan densamma i Norge, Finland och Sverige? Eller finns det svensk samiska, så att säga? Och vilken språkgrupp tillhör samiskan? Gud, vad jag borde veta detta! Jag ger härmed ett uppdrag till mig själv att ta reda på mer om det här.

Det är också fullt troligt att jag kommer att delge er den informationen endera dagen, men nu har jag annat för mig. I morgon ska jag nämligen på möte på GöteborgsOperan, så jag måste plocka fram finaste stassen - eller måste man det bara för man ska in på en insitution som av många betraktas som en finkulturens högborg? Borde jag inte klä mig som en kvinna av folket? (Vilket jag förstås gör, men det var mer det filosofiska perspektivet om fin- respektive fulkultur som slog till där.)

Detta med kultursyn är intressant och även det tänker jag utveckla någon dag. Tills dess får du gärna fundera i en kommentar över vad du tycker om fin- respektive fulkultur. Finns dessa begrepp mer än i sinnevärldren hos finkulturisterna, som ett sätt att distansera sig från dansband och Bingolotto? Eller är avståndet lika stort åt båda hållen? Se, det var väl en lagom fråga såhär på tisdagskvällen!

Dagens bild får bli en utsiktsbild från kyrkan i Reykjavik. Kolla in alla färgerna på taken - visst är det läckert? I dag är dock taken förmodligen grå. Askgrå.


3 kommentarer:

 1. Här kommer ett litet försök att tolka fin- respektive ful-kultur. Finkultur = mer folk på scenen än i salongen. Buskis (av en del då kallad fulkultur) = Mer folk i salongen än på scen. Men det kan vara en högst personlig tolkning.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja svara utan att dela upp det i fin och ful kultur.

  Viss kultur är en signal om tillhörighet. Och tillhörighet är inte alltid gränsöverskridande vilket innebär att det kan vara ett sätt att "hålla avstånd" till "de andra". Att sen inte alla inom gruppen egentligen förstår vad det är de ser, hör eller upplever spelar inte så stor roll, bara de är bra på att låtsas förstå.

  SvaraRadera
 3. Jan-Åke: Möjligen är tolkningen personlig men jag kan ibland vara benägen att hålla med.

  Maj: Återigen har du en glasklar analys. Kultur kan mycket väl användas som avståndsmarkör och det händer nog alltför ofta.

  SvaraRadera