onsdag 25 maj 2011

Pippi på både opera och operan

I dag har jag varit på nybörjargenomgång på GöteborgsOperan - jo, de vill skriva så, med stort O i mitten. Det går emot allt vad mitt språköra och språköga tycker, men "problemet" är att Västra Götalandsregionen har anammat det i sina skrivregler, så nu är det om det är - åtminstone om man följer de skrivreglerna.

Nog gnällt, för fördelarna uppvägde i dag.

Vi är ganska många nya i styrelsen, så därför fick vi en extra förmiddag där vd, operachef, personalchef, marknadsföringschef och teknisk chef gick igenom sina respektive områden. Vilken otrolig verksamhet det är och vad mycket musik och dans det finns som jag ännu inte har lyssnat på eller sett!

Ja, jag erkänner. Jag är uppfylld. Men jag lovar att försöka hålla fötterna på jorden. Det är bara det att jag älskar att lära mig nya saker, träffa nya människor och utmana mina egna fördomar och sinnen. Och då är ju operavärlden helt perfekt!

Jag har funderat mycket på min roll i styrelsen.

Jag ska inte vara Månstadsbo där och kräva att vår eminenta 4H-revy ska få uppträda där, även om de mycket väl skulle platsa där, det vet alla som har sett dem. Jag ska inte heller kräva att Metallica ska få äntra scenen - vilket i och för sig vore lockande. Nej, det konstnärliga utbudet är inte min tekopp. Däremot vill jag gärna väcka tankar om hur operan ska komma ut mer ur huset. Uppträdanden ute i bygdegårdar och på lokala scener jobbar man redan, men sådan verksamhet bör det vara mer av. Och varför inte digitaliserade sändningar från operan på lokala biografer? Redan i dag kan jag dra till Medborgarhuset i Tranemo och kolla in direktsända föreställningar från Metropolitan.

Opera som genre blir inte mer lättillgängligt bara för att man kan lyssna på hemmaplan, men kanske GöteborgsOperans som hus blir mer tillgängligt? Därmed blir ju musiken mer tillgänglig, eller? Jag vet inte, men jag tänker mycket på detta just nu och jag har inte tänkt färdigt på långa vägar. Du får gärnat tillföra nya perspektiv i diskussionen!

Vi fick även gå runt i huset och kolla perukmakeri, skrädderi och andra spännande verksamheter. På scenen tränade kör och orkester på en barnföreställning med Astrid Lindgren-melodier. Det var rätt fräckt att höra "Pilutta dig" i operaformat. Jag smygtog förstås en bild...

I morgon ska jag till Götet igen, far och fläng! Har du haft en bra dag, förresten?


3 kommentarer:

 1. Är man lagd åt det hållet så kan man uppleva opera på Folkets hus i Skene också. I motsats till dig så har jag varit i Länghem i dag. Måste jag välja något annat istället för Kinna så föredrar jag nog Länghem före Göteborg förstås.

  SvaraRadera
 2. Jag tror många har "bestämt sig" för att opera inte är något för dem. Jag vet själv när jag var inte ens fyllda tjugo och såg Madam Butterfly att jag tyckte det var knepigt. Fortfarande måste jag "ställa in öronen", och det tar några minuter, innan jag kan lyssna och höra.

  För att locka den sortens publik så tror jag det du skriver i näst sista stycket är en inkörsport. Att visa vad som finns bakom kulisserna tycker många är intressant. Och efter det (eller under tiden) köra lite opera av den lite lättsmälta sorten. Då kanske de som inte skulle få för sig att gå på operan bli "avskrämda".

  Håhåjaja, vad jag skriver! :-)

  SvaraRadera
 3. Jan-Åke: Visst är det läckert att man kan sitta i Skene eller Tranemo och samtidigt vara i New York?

  Maj: Ja, du skriver - men jag håller med dig. Opera är speciellt och man måste förb filtren på något sätt. Jag känner likadant men jag önskade att fler kom förbi dessa spärrar. Det gör jag verkligen!

  SvaraRadera