söndag 21 augusti 2011

Sköna söndag

Söndagen har varit skön. Vaknade i stugan och tog en rask promenad med stavar. Jodå, sådant händer - även på söndagar. Sjön låg alldeles spegelblank och det var ruggigt vackert. Det enda som möjligen störde promenaden var den döda snok som låg på vägen. Ormar är äckliga, även döda.

Men i dag hade vi bestämt oss för en kulturrunda, så med vännerna R och G drog vi in till Borås och Abecita konstmuseum. Abecita? Gör inte de bh:ar och baddräkter? Jo, det också. Men i Borås finns även ett jättefint konstmuseum som drivs av en stiftelse bildad av Birgit och Bengt Swegmark (sedär, ännu ett bh-namn!)

De har dels en "vanlig" utställning som varierar; den här gången var det sportfoton av olika slag, dels en permanent samling av popkonst. Den visas bara på separata visningar och det var en sådan vi klämde i dag. Vi fick se allt från Andy Warhol till Roberg Rauchenberg (han med geten och däcket på Moderna Museet i Stockholm).

Läs gärna mer om den permanenta utställningen - här. Jag hittade nämligen en artikel i Svenska Dagbladet som förklarar utställningen mycket bättre än jag kan göra. :-)

Visningen av den permanenta samlingen pågick i två timmar och det var Bengt och Birgit själva som visade oss runt. Det kan låta som en lång visning, och det var det väl kanske, men det var väldigt intressant, väldig omfattande och de bjöd på lite blåbärssoppa i halvtid på en plats i lokalen som de kallade Evertsberg, minsann. Utöver konsten fick vi också lite Abecitahistorik i ett speciellt rum med gamla foton och reklamprylar - riktigt kul det med!

Är du i närheten av Borås rekommenerar jag verkligen utställningen, både den tillfälliga och den permanenta. Museet ligger förresten i den gamla korsettfabriken som i sig är en häftig lokal.

Dagens bilder är hämtade från utställningen - Warhols Mick Jagger (med några spegelreflexer tyvärr, de intresserade deltagarna J, R och G på visningen samt en annonskampanj från Abecita för några tiotals år sedan. Tja, en del av oss har meloner, andra citroner. Så är det.

Har du haft en bra helg?


2 kommentarer:

  1. Si si, en mycket bra helg. Och stillsam. Händer inte så ofta här, att den är stillsam, så jag har verkligen tagit tillvara på den. Kommer jag till Borås så vet jag vad jag ska besöka.

    SvaraRadera
  2. Det är gott när man känner att man är nöjd med en helg. Det är oss alla väl unt!

    SvaraRadera