torsdag 19 januari 2012

Halongbukten - ett vackert världsarv

På min och J:s bröllopsdag besökte vi Halong Bay - ett av Unescos världsarv, utsett 1994. (Som parentes kan jag nämna att vi tidigare firat bröllopsdagar på Mauritius och i Tanzania - jag brukar säga till J att det blir allt svårare att toppa...)

Såhär kan man läsa på Wikipedia om Halong:

Halongbukten är ett vattenområde på ungefär 1 500 km² i norra Vietnam. Det vietnamesiska namnet Vịnh Hạ Long betyder "Den nedstigande drakens bukt". Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969 monolitiska kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen vilka reser sig spektakulärt från havet. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor.

Några av öarna har flytande fiskebyar, som utnyttjar det grunda vattnet med 200 fiskarter och 450 molluskarter. Många av öarna har fått namn av sina speciella formationer och sammanlagt 989 av öarna har namngivits.

Vi såg både kalkstensöarna, grottor och flytande fiskebyar, så Wikipedia har helt rätt den här gången.

Dessutom sov vi på en djonk på natten, vilket var jättehäftigt. Visst är det en turistfälla, vi var inte direkt ensamma på vattnet. Det var fullt av turistbåtar överallt, men upplevelsen var ändå mycket speciellt. Det var som att flyta runt i en sagovärld med dessa enorma klippöar. Dessutom var vi bara drygt 20 personer som bodde på båten, i hytter liksom på hotell, så det kändes ganska personligt ändå.

Jag läste häromdagen att de bolag som trafikerar bukten har fått i uppdrag från den vietnamesiska staten att måla alla djonkar vita, vilket jag tycker låter märkligt. Det skulle tydligen stämma bättre in i miljön men jag är inte säker på att jag håller med. Vita båtar? Skulle det vara snyggt? Tydligen har även bolagen protesterat högljutt men jag har en känsla av att (den kommunistiska) staten vinner den matchen, för har de bestämt sig, så har de nog.

Dagens bilder blir några världsarvsbilder, så klart. När vi var där var det tyvärr disigt, men visst är det vacket ändå?Den här djonken sov vi inte på, men det var väldigt likt!
Den här grottan, i tre "rum" var på totalt 20 000 kvadratmeter.

En flytande fiskeby där människor bor på vattnet

En söt liten båtburen grabb

2 kommentarer:

  1. Ska man ha barn och bo i så`na fiskebyar så vill det till att barnvakten är både sträng o simkunnig. Fantastiskt fina bilder.

    SvaraRadera
  2. Vackert, och hur ska ni toppa det nästa år!?

    SvaraRadera