lördag 21 januari 2012

Smaklig måltid!

Vietnamresan var tänkt att vara en kombinerad upplevelse- och viloresa och det var det också. Men det blev i stor omfattning också en matresa, vilket blev en positiv överraskning för mig. Vi åt oss igenom Hanoi och Saigon med dess gatuserveringar och Phu Quoc med dess färska frukt. "Man ska aldrig dö nyfiken" var vårt motto, och det ledde till att vi smakade, tuggade, luktade och njöt och genom landet och havet.

Vi åt till och med nyfiskade, nygrillade sjöborrar. Gott var det väl kanske inte, men nu är det gjort. Som sagt - man kan inte dö nyfiken!

Ibland reagerade man måhända över mathållningen - flugorna på köttet och damerna som diskade ute på gatan, eller när försäljarna satt på huk på själva tillagningsbordet - men allt var alltid vällagat och oerhört gott. På den lilla ön tillverkar man dessutom de som enligt många är "världens bästa fisksås". Den doppade man färska eller friterade vårrullar i. De nygrillade räkorna doppade man i stället i svartpeppar som man hade pressat lite lime över - se det är ett tips jag ska ta med mig till sommarstugans grillade lax.

Vi försökte ta med oss några flaskor fisksås hem, ordentligt invirade i resväskorna, men vet ni - där åkte vi på pumpen i tullen. Det var bara att plocka upp dem, för att någon anledning får man inte föra ut fisksås ur landet. Jag inte varför men det är inte en fajt man tar i tullen.

I dag bjuder jag på fler bilder än ord. Håll tillgodo!


Färskt kött såldes på marknaden.

Grodlår, anyone?

Den allra vackraste moroten, eller hur?

Peka, grilla och  ät!

Iskaffe med kondenserad mjölk var verkligen mums!

Mycket grillat blev det.

Vi köpte färsk frukt på stranden varje dag.

Nyuppfiskad sjöborre

Samma sjöborre en stund senare

2 kommentarer:

  1. Va?! Sjöborre??!! Du som inte ens åt paprika när vi var nybekanta ... ;-)

    /Mona

    SvaraRadera
  2. Grodlåren avstår jag gärna från!!

    SvaraRadera