torsdag 18 februari 2010

Vilket är det vackraste ord du vet?

Ibland när jag har kurser brukar jag ta en runda runt bordet där deltagarna får säga det vackraste ord de vet. Jag håller ju oftast skrivkurser i jobbet, så då kan det vara bra att bryta av tankarna med några "ojobbiga" ord. Och tro det eller ej, de vackaste orden är sällan projektbeskrivning, telefonkonferens, verksamhetsplanering eller ens datasupport. Nu kanske någon blev förvånad?

Det som alltid slår mig är att så många direkt kommer att tänka på ett naturord - sol, blomma, skogsdunge, sommaräng.

Naturord är alltså de vackraste ord vi vet, om vi ska komma på något direkt, det är jättetydligt. Varför är det så? Handlar det om allemansrättens inverkan på människans liv och tänkesätt? Är naturen en så naturlig del av våra liv eller vår längtan? Eller handlar det om att så många av våra namn faktiskt är naturnamn - Björkqvist, Granlund, Berg, Blomgren? Att vi är naturbarn helt enkelt? Jag vet inte.

Jag tycker om ordet onomatopoetisk (även om nog kärlek är det vackraste ord jag vet).

Jag gillar det mest för att det smakar så gott i munnen på något sätt. Vad det betyder? Ljudhärmande. Kråka är ett onomatopoetiskt ord, eftersom kråkan säger kra kra. Vovve likaså, för hunden säger vov (typ).

På tal om natur bjuder jag i dag på en bild från på påskliljor. Det är ett ställe i närheten av Sjötofta här i Tranemo, som varje vår fullständigt översvämmas av påskliljor. I sanning värt ett besök om ni har vägarna förbi. De har en hemsida också - www.paskliljor.nu - med massor av påskliljsbilder. Frossa och njut!

Vilket är det vackraste ord du vet?

2 kommentarer:

  1. Tyvärr (?) ett engelskt ord: constituency. Enbart för hur det låter.

    SvaraRadera