lördag 27 februari 2010

Jag har fått en utmärkelse och känner mig stolt

Jag har inte bloggat så länge alls, men jag tycker att det är väldigt roligt. Hela dagarna jobbar jag med att få andras ord bra och effektiva. Det är viktigt förstås, men budskapet och orden har jag bara till låns ett tag av andra. Bloggen handlar om mina egna ord, mitt språk, som jag ska stå för. Det blir liksom lite mer på riktigt då, i alla fall mer personligt.

Därför känns utmärkelsen kreativ blogger extra rolig - tack M! (Noterar dock att den är lite språkligt märklig - borde det inte heta kreativ bloggare, eller möjligen det lite mer internationella Creative Blogger? Sorry, det är en yrkesskada.)

För många år sedan fick jag ett felmail.

Det var till en Petra, så långt allt väl, men det var fel Petra. Avsändaren var P, en ung kille från Linköping. Han var många år yngre än jag och från en helt annan planet vad gäller egentligen allt. Liv, erfarenheter, språk, allt.

Jag och P började maila fram och åter. Vi "pratade" om allt mellan himmel och jord. Jag berättade om mig, hur det vara att leva och jobba i Stockholm. Han berättade om sitt studentliv. Vi diskuterade politik, moral och etik, religion. Och vi konstaterade båda att den största vinsten med vårt mailande egentligen var att vi båda fick knyta bekantskap med varandras (väldigt olika) språk och också ta ansvar för vårt eget språk, alltså hur vi uttryckte oss inför en människa vars utgångspunkter var andra än de egna.

Vi mailade i flera år, men det tunnade ut med tiden, så som det ofta gör. Jag flyttade till Månstad och P någon annanstans. Vi kan fortfarande höras någon enda gång, då och då, men nu var det länge sedan.

Var har då detta med utmärkelsen att göra? Allt.

Det handlar om språk och om förmågan att (försöka) fånga människor. Vi har alla massor att berätta och dela med oss av. En del gör det genom att blogga. Andra skriver insändare. En del tar diskussionen hemma. Andra agiterar på gator och torg. Det gemensamma är att orden är vägen till budskapet. Ord, som vi har ansvar för och bör vara varsamma med. Känner mig lite filosofisk i dag, men ord är viktiga för mig.

Till utmärkelsen ingår ett uppdrag att dels skicka den vidare, dels berätta sju saker om sig själv som man tror att andra inte vet. Det ska jag göra en annan dag. Nu ska jag nämligen snart titta på melodifestivalen. Schlagerrim om hjärta och smärta är ju också viktiga ord, på sitt sätt. :-)

Dagens bild blir förstås utmärkelsen. Håll tillgodo!

1 kommentar:

  1. Tänk att jag VISSTE att du (också) skulle haka upp dig på benämningen "Kreativ blogger" som är ytterst märklig! :o)

    SvaraRadera