fredag 26 februari 2010

Öfsadröp - stavning oklar, men gött är det!

I dag är det öfsadröp här i bygden. Några eventuella läsare vet säkert vad det är, men för oinvigda kan jag tala om att det är det härliga, vårliga västgötska ordet för takdropp. Varför det heter som det gör har jag ingen aning om - kanske någon kan förklara? Allt behöver i och för sig inte förklaras, det är bara att luta sig tillbaka och njuta.

Några andra ord som jag fick lära mig när jag flyttade neröver landet var kiligt (med tje-ljud) och sytligt - som betyder tråkigt respektive äckligt. Fina ord det med, även om de ännu känns lite ovana i den egna munnen.

Jag pratar själv något mischmasch mellan värmländska (alltså östvärmländska, inte Bengt Alsterlindska) och västgötska. Detta har jag sedan smakfullt toppat med några stockholmska ord - till exempel bulle, plugget och muggen, i stället för taxi, skolan och toaletten.

Denna blandning har lett till att jag fått höra att jag är "så 80" - vilket förhoppningsvis syftar mer på 80-talet än på 80-årsåldern!

Nu ska jag snart ta fredag. Den här helgen ska jag försöka att vila, lösa melodikrysset, spela lite Guitar Hero, läsa böcker, kanske gå ut och fota. Jag har en mental deal med en väninna om att vi ska ha det lugnt tillsammans på varsitt håll den här helgen, för vi behöver det båda två. Det är många mil emellan, men med lite tankeöverföring ska det nog gå bra. Vi tänker nämligen väldigt lika väldigt ofta, M och jag.

Men först ska jag höra på när grabbarna spelar poker i köket. Det är pokerkväll i Rösered i kväll - lite som manlig syjunta, tror jag. Det är allså inte kortspelet som är det viktiga utan tjötandet. De kommer aldrig att erkänna detta, men jag tror vad jag vill i alla fall!

Nu får vi väl inte befara det värsta, men dagens bild blir ändå död mans hand - pokerhanden med par i svarta ess och åttor (femte kortet är okänt). Namnet kommer efter en händelse när Jack "Crooked Nose" McCall sköt ihjäl Wild Bill Hickock efter att denne fick just denna pokerhand den 2 augusti 1876. Se där, lite allmänkunskap på köpet för er som inte visste. Jag visste det inte för en stund sedan. :-)

Har ni förresten några märkliga ord att dela med er av?

6 kommentarer:

 1. Kära granne tröttnar du på karlarna så vet du ju vart jag bor.. ; ) Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har också mina funderingar angående kortspelandet och tjötet, men som sagt de skulle aldrig någonsin erkänna;)

  SvaraRadera
 3. Ett ord i mina nya hemtrakter som är så ANVÄNDBART är "nättras". Det betyder natten som gick. I nättras drömde jag att... osv. Motsvarande ord finns inte i svenskan!

  Nu tar jag helg. Melodikryss, bokläsning, promenader i slasket. Lördag eftermiddag bjuder på höjdpunkten, då jag ska blunda och tänka på sommar och sol, bland annat ;-). Kram!

  SvaraRadera
 4. Du ä la enveten, går alltså inte att lära gamla hundar stava... Sytligt är för övrigt ett ord som känns snyggare i tal än i skrift. Min uppfattning då alltså, förmodligen ingen annans.

  SvaraRadera
 5. ett kommentarstest från mig själv. :-)

  SvaraRadera
 6. Ja, visst är det underbart med öfsadrôp. Men det blir sytligt halt ute på småvägarna... ha en fin helg!

  /Titti

  SvaraRadera