måndag 29 mars 2010

Dubbelkommandot anropar

Hej hej! Har ni tänkt på just det? Att man ofta säger saker dubbelt numera?

Jag hade uppe ämnet häromdagen. Då gällde det att trana heter Grus Grus på latin. Det har ju sin förklaring i att det ena är artnamn och det andra artbestämning, eller något sådant. Men hej hej, kram kram, morrn morrn och tja tja (som jag min lilla reststockholmare säger ibland) handlar ju inte om artbestämning. Det verkar dessutom företrädesvis vara hälsningsfraser av olika slag som råkar ut för denna dubblering.

Jag har hört någon tolkning om att det egentligen signalerar motsatsen till vad man tror - dvs. att kram kram är mer avståndstagande än bara kram, något man mer kan slänga sig med utan att mena det.

Så kanske det är.

Men man kan också tänka sig att det är tvärtom - dvs. att det dubbla inte är avståndstagande utan förstärkande. Det är ju oftare yngre människor som säger det. Var den gränsen går kan man ju alltid diskutera, förstås - jag vill ju gärna att tro att gränsen går vid typ 49 år. Men i vilket fall som helst ser man att tonårsbloggande tjejer ofta kallar varandra älskling, pussgurka och sötnos lite kors och tvärs, och det delas ut pussar och kramar i mängder - utan någon större innebörd i det.

(Måtte jag inte låta pryd nu...)

Ofta hämtar vi språklig inspiration från engelska, och där säger man förvisso bye bye, men hi hi? Hug hug? Morning, morning? Det känner inte jag igen i varje fall. Gör du?

Spontant tror jag att det handlar mer om förstärkning än distans, men säker är jag inte. Jag kan dock inte låta bli att tänka på vad som händer om det sprider sig vidare:

- Kan du skicka mig mjölken, mjölken?
- Vad roligt roligt att du kommer och hälsar på!
- Jag längtar till till semestern.

Om på tal om språkliga dubbleringar. Snälla, skruva upp ljudet och lyssna på den - här. Det är en radioreklam från 1960-talet som är hur kul som helst. Dagens bild får bli en Plymouth Barracuda 1966. Varför? Det vet du när du har lyssnat.

7 kommentarer:

 1. Fredrik Lindström menar ju att man säger hejhej till såna man inte känner så väl och hej till såna man känner väl. Efter att jag hörde det så har jag insett att det stämmer mer väl än vad jag vill. Och jisses vad många hejhej det blir per dag men jag är sparsam med hejen.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att jag gör tvärtom... Det blir ett kort hej till de jag inte känner så väl, hejhej till de lite närmare och till de jag känner bäst eller inte träffat på länge blir det heeej! Jenny C

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte riktigt hur jag gör, alltså om jag har något slags mönster. Jag har dock noterat att jag hej hej-ar oftare numera än jag gjorde tidigare.

  SvaraRadera
 4. Jobbigt när den man säger hej till säger hejhej... Jobbigt om de man säger hejhej till får reda på hur det där med hej och hejhej funkar...

  SvaraRadera
 5. Jag ska nogsamt notera vad du säger nästa gång vi ses. Hej så länge, eller hej hej?

  SvaraRadera
 6. Hej! ;-)

  Snacka om skulpterad bakdel på Barracudan. Hur vacker som helst. /M.

  SvaraRadera
 7. Det kanske är en Barracuda jag ska ha?! Hmm....

  SvaraRadera