tisdag 30 mars 2010

Fixerad, jag vet - men våren ÄR här

I morse när jag gick ut till bilen hörde jag ett herrans kvittrande i trädgården. Jag tittade upp och där, i ett träd, satt en hel flock med koltrastar! Eller möjligen starar. En av dem lär ha orange näbb, men jag lär mig aldrig vilken...

Våren är verkligen här.

Genast väcktes en känsla från förra sommaren. Sommarkväll, trädgårdsmöbel, god bok eller en korsordstidning, kanske ett kyligt glas vitt (läs vin för vuxna, mjölk för resten). I ett träd sjunger en koltrast. Eller stare.

Visst är det härliga stunder att se fram emot!

Jag har ett minne av just koltrastsång, som gör att jag kan rysa när jag hör det. För många år sedan bodde jag på sjunde (eller om det var åttonde) våningen i ett höghus i Stockholm. Klockan 04 vaknade jag av något - lukten, ljudet, jag vet inte. Men det luktade brandrök i hela rummet. Jag tittade ut genom fönstret, och nere på backen stod flera brandbilar i full aktivitet. Jag blev livrädd.

Det gick bra, det vara "bara" en källarbrand, men mitt i allt detta larm från bilar och folk, mitt i det kaos som rådde, satt en koltrast i ett stort träd och sjöng för full hals - helt oberörd av allt som hände. Fågelsången bröt genom oljudet, vilket gjorde att situationen blev helt overklig. Det minnet och den känslan kan komma över mig när jag hör koltrasten.

Men sommarkänslan är mysigare, så jag tror att jag sätter mig i soffan med en korsordstidning nu, drömmer om sommaren - och tittar på Mästarnas mästare förstås. Final i dag, hoppas att Louise vinner!

Dagens bild blir en koltrast. Eller stare. Kan du hjälpa mig att skilja dem åt?

7 kommentarer:

 1. Koooltrast = ooorange näbb. Kan det vara ett sätt?

  SvaraRadera
 2. Kan funka. Alternativet som kan ställa till det är är: Staaren haaaar en orange näbb.

  SvaraRadera
 3. Koltrast. Absolut! Staren är brun och spräcklig. Och sjunger inte lika underbart. Så nu vet du... :-)

  SvaraRadera
 4. Detta är en koltrast säger min man...enligt honom är staren en mindre fågel som skiftar i pärlemor. Håller med föregående koltrastens sång är fantastisk! :)

  SvaraRadera
 5. Man tackar för klargörande! Även maken hemma hävdar att det är koltrastar.

  Ska även berätta det för koltrastarna hemma också, för de rackarna flyttar in i det som av någon anledning kallas starholkar.:-) De sjunger i vilket fall som helst så vackert så jag blir alldeles matt!

  SvaraRadera
 6. Ja, koltrast är min favortfågel vad gäller sång. Taltrasten kan låta lite lika, men mer varierat, tror jag. Du kanske kan associera till Beatles: Blackbird singing in the dead of night ... http://www.youtube.com/watch?v=AjkxSS_Ednc

  SvaraRadera
 7. Åhå - just det, den låten hade jag glömt. Tack för tipset!

  SvaraRadera