lördag 10 april 2010

Är jag en man?

Man borde kanske röra på sig mer. Det vet alla, även jag. Men vad hände? Jo, i stället har jag sovit en stund nu på eftermiddagen. Avdelningen för onödigt vetande, tycker en del. Varför ska någon behöva veta vad Petra gör, eller rättare sagt inte gör?

Men det här inlägget handlar inte om det. Det handlar om något jag har noterat att jag gör allt oftare, fastän jag kanske inte borde. Eller?

Jag använder ordet "jag", när jag står för saker: Jag är bra på teknik. Jag sover ibland på helgerna - mitt på dagen. Jag har nyligen varit i Stockholm. Men - och här kommer det lite lustiga - när jag inte riktigt står för det, eller inte riktigt vill, använder jag ordet "man" i stället: Man borde gå ner i vikt. Man skulle kanske städa lite här hemma. Man har inte riktigt greppet.

Ja, jag vet. Ordet "man" är mer generellt. Det gäller inte bara mig.

Men jag använder ordet när jag faktiskt pratar om mig själv men inte riktigt vill kännas vid, eller stå för, det jag säger. Det är ett drag hos mig själv som jag inte riktigt gillar - men man får väl försöka bättra sig. :-)

Detta är förmodligen lite samma fenomen som när någon pratar om sig själv i tredje person - "Petra är lite trött i dag, så Petra tror att Petra ska vila en stund". Men håll med om att man-varianten är aningen mer raffinerad? Används förresten även med fördel när man försöker komma ifrån en syssla, hemma eller annorstädes - "Det vore bra om man fick på vinterdäcken.."

Nej, nu ska jag gå ner i köket, för det är inte utan att man blir lite godissugen såhär på lördag eftermiddag.

Dagens bild får bli min absoluta favoritman J. Ordet man kan ju betyda så mycket. Visst är han lite lik Johnny Depp på den här bilden? Skickar med en jämförelsebild för säkerhets skull. Lite mustasch, lite längre hår, sedan så...

Men å andra sida - varför ändra det redan perfekta?

Hur ser din lördag ut?5 kommentarer:

 1. Oerhört likt. kan han nog göra stora summor pengar på om han hyr ut sig till några möhippor!

  SvaraRadera
 2. Man kan inte an nat än hålla med om det där med "man". Jag har lärt mig att det är en "abomination" att använda ordet i journalistisk text, men ibland är det onekligen bra. Som när man :-) inte riktigt vill står för det man :-) säger. Men medge att det är ett ganska bra ord att använda - för det är inte alltid jag vill stå för det jag säger...

  SvaraRadera
 3. Jenny: Det är inte att tänka att tokiga möhippefruntimmer ska få ens kika på honom. Jag har själv varit på för många hippor för att låta det hända. :-)

  Tina: Ett kanonord som man (kanske) använder lite för ofta. Bättre det dock än alla dessa passivskrivningar - det skrivs för många sådana. ;-)

  SvaraRadera
 4. Äh - lik Johnny Depp kan vem som helst bli med en god klunk i munnen som just ska sväljas. Kärleken är sannerligen blind! ;-)

  SvaraRadera
 5. Maria: Du är bara avis... :-))

  SvaraRadera