fredag 9 april 2010

Hem ljuva hem

Vad kan jag säga? Jag är hemma! Det finns nog skäl till att det finns så många ordspråk om hemmet - "Borta bra men hemma bäst", "Hem ljuva hem", "Egen härd är guld värd".

Ett av dessa ordspråk heter förresten "Oma koti kullan kallis" på finska. Vilket av dem vet jag faktiskt inte *rodnar något*. Jag kan alltså inte finska, trots mig vackert klingande efternamn. Men jag hade en prydnadssak på väggen en gång i tiden, ett slags träspade, där det stod just "Oma koti kullan kallis".

Och varför kommer jag ihåg det? Jo, min mycket gode vän M gjorde en egen tolkning av det en gång, när han dryftade:

- "Otis, kotis, pullan tallis", som jag brukar säga.

"Jaha? Och?" tänker ni, kanske lite som en obstinat tonåring. Ni vet när de spänner ögonen i en, säger "Och?!" och tycker att man är helt ute. Och ni har förstås helt rätt i att det inte verkar varken läsvärt, roligt eller minnesvärt - inte i era ögon eller öron i alla fall.

Men det är ju så toksvårt att återberätta roliga och tokiga minnen.

När M hälsar på mig här i Månstad brukar vi sitta och gapskratta åt gamla gemensamma minnen, och stackars J förstår i stort sett ingenting, för våra skämt är tokinterna. Precis som "Otis kotis" här ovan. Men kul har vi!

Dagens bilder är två Stockholmsbilder och en hemmabild.

Den första är Bajens hemmahak Kvarnen på Södermalm (heeja heeja heeja Hammarby!), den andra är en kanin som hade förirrat sig in på Adolf Fredriks kyrkogård, mitt i city och slutligen får ni en bild av en mycket märklig molnformation som vi såg på vägen hem från Borås, ser lite ut som en svamp.

Nu väntar helgen. Ska du hitta på något speciellt?

3 kommentarer:

 1. Och om du inte inte redan vet, så betyder Oma koti kullan kallis detsamma som egen härd osv.
  Direkt översatt eget hem guld värt - och din kompis variant skitkul!
  Heli

  SvaraRadera
 2. Tack Heli! Jag hade för mig att det var det ordspråket det gällde, men när jag sökte på det på nätet hamnade jag på en sida där där det stod Home Sweet Home, så då blev jag osäker.

  SvaraRadera
 3. Ååh, Kvarnen..! Tack för omnämnandet i raderna idag. Om jag minns rätt så fick du väl de klassiska raderna på ett vykort jag skickade när jag var i Sveriges norra trakter 1982..? Och du - vilket häftigt moln!

  SvaraRadera