måndag 26 april 2010

Lika rörigt som alltid - och lika kul!

I dag har jag haft första dagen av årets rörigaste kurs, men också en av de roligaste! En gång om året har jag nämligen kurs i Stockholm, på samma ställe, och man vet verkligen aldrig hur det går! Deltagarna är fackligt förtroendevalda, och de är mer eller mindre frivilligt valda till sitt uppdrag.

("Det var ingen annan som ville ha det...")

Och det är alltid något som strular. Förra året hade inte materialet kommit fram, i år funkade inte datorapparaterna. Något år visste de inte ens att jag skulle komma. Allmän förvirring infinner sig alltid. Men jag har lärt mig att vara ute i god tid och vara beredd på att vad som helst kan hända.

Allt som oftast brukar jag ha jurister, byråkrater, handläggare på mina kurser - folk som är vana att sitta still och lyssna. Men på den här kursen är deltagarna människor som är i farten hela dagen på jobbet, och som därmed inte är vana att sitta still i två dagar.

Det ställer större krav på mig som pedagog, ska gudarna veta. Och jag älskar det!

Jag måste vara lyhörd, observant och se till att de får prata om det de tycker är viktigt. Det gör att jag kastar mig hejdlöst fram och tillbaka i planeringen, och ingen kurs blir den andra lik. Självklart måste man vara observant och allt det där på alla kurser; finns det något värre än kursledare som inte verkar se deltagarna? Men den här kursen är mycket mer intensiv, på något sätt. Mer levande, höll jag på att skriva.

Det blir alltid mycket skratt och mycket diskussion om det fackliga uppdraget, demokrati, argumentation osv. Jag hör själv till dem som tycker att stadgar och mötesteknik är både effektivt och vackert, och jag ser det som en av mina uppgifter på kursen att få deltagarna att känna detsamma. Åtminstone litegrannn. :-)

Nu sitter jag på hotellrummet och är dödstrött.

Det blir inget ut-och-spring på stan. Jag tog visserligen en sväng till Fridhemsplan och käkade, men sedan blev det hotellet direkt, och här sitter och tittar ut genom fönstret. Utsikten? Kolla själva på dagens foto, nedan.

Kanske inte direkt havsutsikt, men eftersom det är bottenvåningen har jag ändå dragit för gardinerna. I kväll behöver jag dock inte ner i källarens strykrum. Det känns gott.

Vad hittar du på en dag som i dag?

3 kommentarer:

  1. Sådär har vi det på alla utbildningar!! Hade en idag för våra arbetsplatsombud, förhoppningsvis märkte de inte att vi inte ens hade planerat hälften av dagen utan tog det som det kom. Verkar inte göra nån skillnad, tiden räcker ändå alltid till för alla diskussioner.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att det viktiga är att man lyssnar och är ärligt intresserad av hur de har det och hur de skriver. Sedan försöker jag förstås lära ut en del också; hur det går lär väl historien visa...:-)

    SvaraRadera
  3. Tiden räcker ALDRIG till för alla diskussioner skulle jag ju skrivit.

    SvaraRadera