fredag 30 april 2010

Valborg och ungdomsfylla

Jag minns inte mina unga "Valborgsfyllor". Jag vill förstås gärna se det som att de var så få, mer än att minnet är svagt för att det var så länge sedan. Men i dag är det ju många unga människor som tar sitt första rejäla rus.

Därför funderar jag på det där med att bjuda ungdomar på alkohol hemma innan de har åldern inne, så att säga.

Jag tycker personligen att det är fel, så har jag det sagt. Samtidigt får folk göra som de vill i sina hem så jag dömer ingen. Varje hem är suveränt att självt fatta de besluten utifrån sina skäl, så har jag även det sagt. Inga moralkakor här alltså. Men jag läste en gång en folder av något slag som fick mig att fundera kring det här.

Finns det någon tonåring som på en fest skulle säga: "Nej tack, jag vill inte ha någon mer sprit. Jag fick nämligen ett par glas vin hemma." Det är lika osannolikt som att en femåring framåt kvällen skulle säga: "Nej, jag är lite trött, så jag tror att jag går och knyter mig..."

Dessutom har man hela livet på sig att kräkas bakom korvkiosken. (Det där sista var en egen referens, som jag inte vill diskutera mer. Det var en ungdomssynd. Nog pratat.)

Jag är i vilket fall som helst så gammal att Valborgsmässoafton känns perfekt med tv-kväll, chips och mys. Inte illa det heller. Ibland brukar vi gå till hembygdsgården här i Månstad, men det regnar i dag så vi stannar hemma. Dessutom är jag dödstrött efter en vecka med två dagar i Stockholm och en i Göteborg, så jag vill egentligen bara göra ingenting.

Vi flaggar här på Norrgården i dag, och där är vi faktiskt lite busiga.

Vi hissar flaggan på Valborgsmässoafton och låter den sitta uppe över första maj. Det är en lite ideologisk kompromiss mellan mig och J. Jag tror inte heller att det är "olagligt" längre, för förr fick väl inte flaggan hänga uppe efter solnedgång? Inte vet jag, och jag tror inte heller att flaggpolisen tar någon runda i Rösered i natt.

Dagens foto blir en Valborgseld, ingen lokal brasa dock men fin ändå. Vad gör du ikväll?

2 kommentarer:

  1. Min morfar fyllde år 1 maj. Då var det tradition med äggtoddy (vispade äggulor och konjak). Det var väl gott men godast var nog för oss barn när mormor gjorde maränger av vitorna.
    Kvällens,valborgsmässoaftonens mys blev efter 12 års kalset hos ett av barnbarnen. Små hembakta pan-riche med getost och gorgonzola mascarpone samt danskt slotsöl.
    Min ungdoms firande skulle jag inte klara. Tycker det redan nu börjar dra i ögonen. Just nu huserar ingen lakansskräck här.

    SvaraRadera
  2. Vi stannade oxå hemma ikväll... Nåt som vi däremot missat är att flagga..men man kan ju inte alltid tänka på allt..! Kram

    SvaraRadera