söndag 2 maj 2010

En ljuvlig dag

I dag har jag haft en underbar dag i solen tillsammans med J och C, dessa ljuvliga tjejer! Vi har bland annat gått tipspromenad och varit i sommarparadiset Simmesjö. Himla otur att jag fick med mig fel nycklar dit... Men - det går ju att kika in i fönster. Dessutom var det strålande sol så vi tog en picknick på den fina altanen.

Dessutom noterade vi att det blivit inflyttning i brevlådeholken!

Svara ärligt: Är det ett medelålders tecken att jag blivit så fixerad vid fågelholkar? Märker att det jag blir lika glad varje gång jag ser att en liten pippi flyttat in i någon av mina holkar.

Dessutom noterade jag i dag att häggen håller på att slå ut. Snart kan skomakaren alltså skomakaren stänga, han som har stängt mellan hägg och syren. Jag letade lite på nätet efter var uttrycket kommer ifrån, och jag hittade följande på Wikipedia:

Uttrycket "mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren. Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året.

Belägg för den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten "stängt mellan hägg och syren" är relativt sent, inte förrän på 1880-talet, och även andra yrken förekommer i liknande berättelser. Inte heller platsen för företeelsen är säker. Historien kan vara en vandringssägen i sin helhet.


Må så vara att det är en vandringssägen, men ett fint uttryck är det! Dagens bild kommer från picknicken i solen. Har du haft något solmys i dag?

6 kommentarer:

 1. Underbara Simmesjö! Och vilka ljuva duvor i solen! :-)/M.

  SvaraRadera
 2. Tack för en supermysig helg! Kram

  SvaraRadera
 3. Jag bor faktiskt mellan Hägg och Syrén. Familjen Hägg cirka 1 km sydväst ut, och familjen Syrén ungefär lika långt bort i motsatt riktning!

  SvaraRadera
 4. Ja visst är Simmesjö paradiset på jorden! Och ännu trevligare blir det med mysiga gäster.

  Maria: Varför blir jag inte förvånad? Men vilken mysig placering - då kan du ju ha stängt hela tiden! :-)

  SvaraRadera
 5. I så fall har jag varit medelålders hela mitt liv. Jag älskar fågelholkar, ute i naturen, som är bebodda. Tomma holkar är sorgliga och prydnadsholkar gillar jag inte.

  SvaraRadera
 6. Åh,men mina prydnadsholkar som är så fina...

  SvaraRadera