måndag 24 maj 2010

Ibland blir man trött

I kväll har jag varit på sammanträde. En ganska stillsam tillställning, med lite diskussion och debatt om viktiga frågor såklart. Det är väl ingen rusning upp i talarstolen på våra fullmäktigemöten, men några tappra själar håller dock fart på diskussionen.

Dock hände det som händer ibland, att det används härskartekniker av olika slag. Låt mig säga att det faktiskt inte är så vanligt i just denna församling, vilket hedrar den. Jag tror inte heller alltid att de som använder dem är medvetna om det, men icke förty (gillar det uttrycket!) är det trist när det dyker upp.

För er som kanske inte hört talas om härskarteknikerna är det olika sätt att förminska människor. De är fem till antalet och kvinnan bakom dem heter Berit Ås, en klok norsk professor. De fem härskarteknikerna är:

1. Osynliggörande
2. Förlöjligande
3. Undanhållande av information
4. Dubbelbestraffning
5. Påförande av skuld och skam

I dag var det väl något slags blandning av 2 och 5 som dök upp, när en kvinnlig ledamot fick höra att det var märkligt att det kommer upp (underförstått hon tar upp) frågor som faktiskt har diskuterats så mycket och länge tidigare. Hade hon inte förstått det som sades, eller?

Hon gick dock upp i talarstolen och påpekade denna "näsknäpp" - bra rutet!

Dagens bild får bli det träd som jag vägrade låta J ta ner bara för att det var halvt. Halva träd kan ju vara bra att ha. Såhär fint blev det. Vänta bara tills jag får dit slingerkrassen också, då rackarns!

Hur har du det i trädgård och på balkong?

3 kommentarer:

 1. Härskarteknik å det grövsta: Jag (kvinna, 1,55 lång) var med i en grupp på jobbet som först planerade en resa, genomförde en resa och sen följde upp resan. Vid alla dessa tillfällen och vid en mängd tillfällen under resan pratade jag om ett visst fenomen med ett visst begrepp. Efter månader säger vid ett möte en av männen till mig: "Det där du nämnde nu verkar intressant!" "Ja, sa jag, jag har tagit upp det varje gång vi pratat ..." Han: "Åh, jag måste ha tänkt på nåt annat!"

  Till saken hörde att mannen ifråga strax innan detta samtal hade pratat med vår ledning och förstått att jag "var" nån.

  SvaraRadera
 2. Så typiskt. Jag minns en gång när J och jag skulle iväg på resa. När vi kom till samlingsplatsen gick en man runt och handhälsade - på J, inte på mig. Han trodde väl att jag var J:s diskreta assistent eller något. Så nollad man känner sig då.

  SvaraRadera
 3. Som när man har kontakt med hantverkare ...! Man är antingen helt osynlig eller en gnällkärring. När vi hade stambyte hände det ingenting när jag gång på gång påpekade att vi borde få nytt golv och diskbänk. Men när min (manliga) sambo råkade vara hemma blev det annat ljud i skällan. Hantverkarn "råkade" till och med bryta upp diskbänken för att understödja vårt (hans ...) krav.

  SvaraRadera