torsdag 3 mars 2011

Jag var ung en gång för längesen...

Har ni haft någon arbetsbok? Nu anar jag att en del av er nickar lite igenkännande, kanske småler lite, medan andra har inte en aning vad jag pratar om. Skillnaden mellan er som vet och er som inte vet är åldern. Vi som är lite mognare vet helt enkelt mer om detta.

En arbetsbok var något man fick i årskurs 8, alltså när man förväntades börja sommarjobba eller jobba på skolloven. Jag har för mig att den var turkos till färgen.

Innan jag fick min arbetsbok fick jag gå till skolsköterskan och gå igenom ett smärre hälsotest, typ längd och vikt, och man kollade också färgseendet. Kommer ni ihåg? Testet består av prickar i olika fäger på en botten med andra prickar i andra färger och tanken är att siffrorna ska framträda tydligt. Det gör de inte för mig. Jo, jag ser någon, men inte alla på långt när. Resultatet av mitt test resulterade i en skrivning i arbetsboken som jag minns väldigt väl:

Bör undvika yrken som kräver snabbt och säkert urskiljande av färger. 

Precis så stod det. Det är inte så att jag är färgblind eller så (vilket tydligen bara män kan vara?) utan jag har bara nedsatt färgseende. Det kör liksom ihop sig lite precis på cerisegränsen eller den där blågröna gränsen, alltså när man ska avgöra om en färg är mer röd än blå eller mer blå än grön. Det innebär att jag inte får bli polis eller pilot, men det har ju funkat bra ändå.

Vill du testa ditt eget färgseende kan du göra det - här.

Dagens bild får bli något färgglatt - mina röda Converse, för snart är det ju vår och då åker de på! Vilken är din älsklingsfärg?

8 kommentarer:

 1. att bara män kan vara färgblinda är en av myterna som lever och har hälsan. För att det inte är sant har jag lärt mig av de som har det till jobb att kunna.
  Vi fick arbetsboken i slutet av sjuan. Om jag inte minns fel så var det 13-årsgräns för lättare sommararbete. Minns att jag var 143 cm lång - när jag slutade nian var jag 168 - där kan man snacka om tillväxt
  Heli

  SvaraRadera
 2. Ja, det kan nog stämma med 13-årsgränsen, för jag fyller sent på året så jag hade börjat årskurs 8 när jag fyllde 13 år. Och jag tar genast tillbaka det där med färgblinda män. :-)

  SvaraRadera
 3. Arbetsbok har jag aldrig haft! Jippey jag är ung! ;-) Färgseende har jag tydligen enligt testet och min favoritfärg är...håll i dig nu! Röd =)

  SvaraRadera
 4. Anna: Även du blir gammal en gång...;-) Och rött är snyggaste färgen, tillsammans med grön.

  SvaraRadera
 5. Min favvofärg är mörkt grön. Fast jag gillar alla jordfärger. Och rosa! Och knallrött. Hm, ambivalent.. jag?
  Arbetsbok? Borde jag säkert fått, men mitt minne är oerhört selektivt från den delen av livet. Men min tvillingsyster borde komma ihåg, ska kolla med henne.

  SvaraRadera
 6. Arbetsbok?? Inser att jag trots mina 40 år fortfarande är ung!!
  Favoritfärg är helt klart lila. Gillar rött men kan inte påstå att jag klär i det men ska jag välja lite klatchiga saker till hemmet så blir de nästan alltid röda!
  På tal om rött kommer jag att tänka på en dröm jag drömde i höstas. Jag skulle reklamera ett par röda skor, som inte var mina egna. Gick in på en drömtydningssida och fick reda på att rött stod för starka känslor, skor stod för var man står i livet (ex om man tar av sig skorna tar man av sig sitt gamla liv etc). Otroligt träffande beskrivning av var jag stod i livet i november... Mycket starka känslor, reklamerade mitt gamla liv och fick ett nytt:)

  SvaraRadera
 7. Singelmamman: Grönt är snyggt, lite som Hammarby ungefär.

  Jenny: Den där ung-kommentaren såg jag inte. :) Drömtydning kan vara lite kul dock.

  SvaraRadera
 8. Det där med arbetsbok hade jag glömt, men visst hade jag en sån!

  SvaraRadera