torsdag 12 maj 2011

Från djupet av mitt hjärta

I dag gör jag det enkelt för mig. Jag har nämligen skrivit en insändare som var inne i STT (Svenljunga Tranemo Tidning). Den handlar förstås om regionvalet, eftersom vi sysslar med sådant här. På söndag är det alltså val och jag uppmanar alla att rösta, såklart. Det är en möjlighet, rättighet och härlighet att få säga sin åsikt i fria val. Ta vara på den.

Här får ni alltså insändaren inklippt, för jag passar på att propagera i alla forum jag kan. Den är lång, så jag hoppas att du orkar med den, men mina läsare är ju vana vid lite för långa texter ibland... :-)

Om en stund ska jag packa ihop på kontoret och åka iväg och valarbeta. Så har jag det. Har du det lika bra?


”Blir du lönsam lille vän?”

Valet till Västra Götalandsregionen – handlar inte det bara om ett gäng politiker som bara bryr sig om göteborgarna? Spelar det alls någon roll vad du röstar på, eller ens om du röstar? Jo, det spelar roll. Valet den 15 maj är ett viktigt val – även för dig som bor i Tranemo kommun.

Västra Götalandsregionen ansvarar bland annat för sjukvården och för mig handlar det om ett vägval. Vill du att sjukvården betalas av oss gemensamt via skatten, så att du får god vård utan att någon frågar hur mycket pengar du har på banken eller om du möjligen har någon sjukdom som påverkar din eventuella lönsamhet som sjukvårdskund? Eller vill du släppa in privata alternativ på allt fler områden, så att sjukvården etablerar sig där de köpstarka sjukvårdskunderna finns, inte där patienterna med störst behov finns?

Jag vill att vården ska betalas solidariskt via skattsedeln – av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Ingen ska behöva teckna en extra försäkring för att få tillgång den sjukhusvård man behöver. Ingen förälder ska behöva höra att ens barn inte får en försäkring, för att det kanske bär på gener som kan innebära en sjukdom längre fram i livet.


Jag vet att det kan låta som ett skräckscenario, men på den hemsida som Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas försäkringsbyrå driver gemensamt kan man läsa följande om barnförsäkringar: ”De flesta barn beviljas försäkring. Men 25 procent av alla barn får avslag eller ett erbjudande om försäkring med undantag för vissa sjukdomar eller till en högre premie, eftersom bolaget anser att de tillhör en grupp som utgör en högre risk. Ungefär 7 procent av alla som ansöker får inte någon försäkring alls.”

Smaka på orden – ”de flesta barn”, ”undantag för vissa sjukdomar eller till en högre premie”, ”inte någon försäkring alls”. Det får mig att tänka på Peter Tillbergs målning ”Blir du lönsam lille vän?” från tidigt 1970-tal.


I Stockholm finns Barnsjukhuset Martina, där vården betalas privat eller via försäkring. Där kostar ett nybesök hos barnläkare 1 900 kronor, enligt deras hemsida. Detta gäller om du inte är medlem. Blir du medlem (vilket kostar 349–599 kronor i månaden för 1–3 barn) kostar ett nybesök bara 200 kronor. Dock finns det ganska omfattande avtalsvillkor för att bli medlem. Exempelvis ingår inte behandling för ADHD eller autism eller barnkirurgisk operation i medlemskapet. Jag vet inte varför, men det kanske är för dyrt?

Som sagt – ”Blir du lönsam lille vän?”


Ett samhälle där tillgången till sjukvård allt mer grundar sig på möjligheten att teckna en försäkring är ett samhälle där du hela tiden ska riskanalyseras och vinstmaximeras. Så vill inte jag ha det. Du ska helt enkelt kunna känna att vården finns där – när du behöver den och där du behöver den.

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen lovar bland annat att äldre och barn ska kunna få hembesök av läkare i stället för att sitta på akuten och vänta samt att unga människor ska få fri tandvård upp till 25 års ålder. Det är två goda skäl att lägga sin röst på oss, men vad du röstar på avgör du förstås själv. För mig handlar det om ett vägval inför framtiden och därmed är Socialdemokraterna mitt självklara val.

5 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet min vän! MYCKET bra! Har självklart delat länken vidare på FB!

  SvaraRadera
 2. Du är fantastisk! /M.

  SvaraRadera
 3. Äsch då - men tack! :-)

  SvaraRadera
 4. Den var så bra så jag hade gärna velat stjäla hela men jag tog i alla fall en bit.
  Gott att du stadgat dig med var du ska befinna dig bland alla blogghotell.

  SvaraRadera
 5. Ja, nu känner jag mig hemma igen. :)

  SvaraRadera