måndag 16 maj 2011

Som Arbogaölet...

I dag är jag trött, och det är väl valrörelsen och valarbetet i går som kommer surt efter, som det heter. I morgon ska jag dessutom upp i svinottan, så det blir inget långt inlägg idag, knappt med egna ord faktiskt. För rätt som det var satt jag där och funderade på varifrån just det där uttrycket att "det är som Arbogaölet - det kommer surt efter" faktiskt kommer ifrån.

Och vet ni? Svaret finns på Internet. Föga förvånande eller hur? :-)

Såhär ligger det nämligen till, enligt sidan om Arboga stad:

Detta uttryck är vida känt över hela landet, och ingenting annat har gjort Arboga så känt som detta talesätt. Det finns många förklaringar till vart det kommer ifrån. En av historierna härstammar från 1365 då danska och norska soldater tågade genom Sverige för att besegra Albrekt av Mecklenburg och hans tyska armé. Men en del av soldaterna fick i sig för mycket av det goda ölet i Arboga och kom för sent till Gataskogen, Enköping och förlorade slaget.

En annan förklaring utspelade sig 1471 när Sten Sture den äldre valdes till riksföreståndare i Arboga. Borgare och bönder samlades till mötet. Bönderna serverades en läst tyskt öl, för att få de att rösta som han ville. När valmännen nyktrade till insåg de att Sten Sture var ute efter rikedommar för egen vinning. De tyckte "att nog var ölet gott, men det kommer surt efter."

Uttrycket sägs även komma från en händelse då ett slott hade beställt öl. Leveranserna från Örebro och Västerås kom i tid, men ölkärran från Arboga hade körts till fel slott. Och man beklagade sig att "Arbogaölet det kom efter".

Jacob Benjamin Lohman skrev i Arboga Känning 1737: "Om man druckit några begare af thet kraftiga Arboga-Öhlet, så har thet utan twifwel krupit litet i hufwudet, så wel som i magen. Häraf tå ordspråket: Bra Öhl i Arboga - thet kommer efter" Eftersom det blev en del jäst kvar i ölet under denna tidens bryggmetoder, kunde stora mängder öl ge efterverkningar.

Välj den förklaring ni tycker passar bäst. Själv går jag och lägger mig strax. Dagens bild får bli lite Arbogaöl, såklart. Bilden är hämtad från Arboga Ölhäfvares sida (jo, det finns en sådan.) Vad säger du - mörkt och smakrikt öl eller en besk och ljus pilsner?


2 kommentarer:

  1. Det kommer efter, som Arbogaölet sa alltid min mamma när jag var liten. Och angående din ledande ölfråga; jag gillar smakrikt, ljust, beskt öl. Gärna tjeckiskt.

    SvaraRadera
  2. Jag håller på Sten Sture.

    Och mitt öl ska inte ha för mycket beska och får gärna vara ljust. Gambrinus till exempel. Weissbier tycker jag är gott också.

    SvaraRadera