onsdag 4 maj 2011

Språkpolisen rapporterar...

I dag har jag varit på fotbolls match. Det gick ganska bra för favorit laget Månstads IF. Det var hemma match och det blev oavgjort. Men på tal om något annat: Visst är det irriterande med sär skrivningar?

Jag fattar egentligen inte hur det har blivit så vanligt. Läser folk verkligen inte orden högt för sig själv längre? Det hörs ju så väl om det är ett eller två ord, eller? Jag menar - brun hårig flicka är faktiskt något annat än brunhårig flicka.

Jag är i grunden ganska språkliberal.

Förstår folk varandra är det gott och väl, men ibland ryser jag i mitt språkliga hjärta och ofta handlar det om just särskrivningar och det är ju vuxet folk som ofta gör det. I Borås Tidning fanns ett flagrant (snyggt ord det där!) exempel häromdagen och bildbevis presenteras nedan; vill du se det tydligare kan du klicka på bilden. Ibland kan jag också frusta till av tappade bindestreck i stället, som på den fina skylten här nedan, men det är mer skrattretande än irriterande.

Jag bifogar på allmän (nja, två personer) begäran också ett par bilder på nya glasögonen. Bilden där jag bär dem blev visst lite suddig, men suddigheten beror kanske på att du också behöver nya glasögon? Annars beror det nog på att det är svårt att kolla skärpan och ta kort på sig själv. Samtidigt.

Som sagt, Månstads IF har spelat i dag. Men var föredrar du av tv:s sportutbud? Ishockey-VM eller Champions Leauge-fotboll?

För att det ska bli lättare för dig att välja får du här njuta av klassikern "Ishockey och fotboll" av Danielsson och Pekkanini. Jag har kanske haft med den tidigare, men vad gör det? En hit är en hit är en hit!


En gång jätte bra och två gånger jätte roligt - i samma artikel. Hej och hå!

Här bjuds mottagaren på både det ena och det andra, eller?


Nya brillorna


Lite suddigt? Skaffa nya glasögon vetja! :-)

7 kommentarer:

 1. Och just matsedelkonstruktörer älskar särskrivningar. Det är de mest fantasifulla rätter ibland.
  "Varm ångad röding filè med pot mos" såg jag för ett tag sen. Den gillar jag. :-)

  Ja jag behöver nya brillor, men jag ser att du ser bra ut.

  SvaraRadera
 2. Snygga brillor både på och av =)
  Ja jösses, särskrivningar kan jag irritera mig något helt sanslöst på! I synnerhet sådana som på bilden från BT. Häpnadsväckande att man ser så många av dem i tidningarna tycker jag!

  SvaraRadera
 3. Apropå matsedlar så vet jag ett ställe som har olika goda sallader. Har alltid velat gå in där och beställa den godaste.

  SvaraRadera
 4. Hihi tur det finna större grejer att irritera sig på, ibland känns jorden liten. Säkert finns massor av felskrivningar på min blogg, men det får man liksom ta med då det är jag. Men tidningar kanske borde kunna bättre?
  Hur som helst ha en bra dag!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 5. Singelmamman: Varm ångad röding... Múms!

  Anna: Tackar! Ja, man tycker att BT borde veta bättre.

  Maj: Det är ungefär som valkampanjen här i Västra Götaland där alla partier skriver affischerna att de vill ha kortare köer - vem skulle vilja ha längre??

  Pia: Bloggfelskrivningar bryr jag inte det minsta om - jag bjuder på en del själv! :-) Men tidningarnas galenskaper kan vara irriterande.

  SvaraRadera
 6. Snygga glasögon! Själv kämpar jag fortfarande med min slogan så jag lär väl inte vinna några inom det närmaste...

  Att jag själv oxå är särskrivningspolis vet du ju redan, men problemet verkar ju bara bli större och större. På sms har jag förstått att det beror på stavningskontrollen, man orkar helt enkelt inte lägga in ett nytt, långt ord utan skriver helt enkelt två ord efter varandra istället och orkar inte ens trycka på bakåtknappen för att sätta ihop dem.
  Men i övrigt är det helt obegripligt med denna epidemi? Eller är det en pandemi?

  SvaraRadera
 7. Tror att det delvis är en svensk sjuka, för i många andra länder skriver man ju isär i vanliga fall så att säga. I Sverige skapar vi i stället sammansättningar lite hur vi vill. Och ju fler saker vi har att sätta samman, desto osäkrare blir vi, tror jag.

  SvaraRadera