söndag 6 november 2011

En vecka till, sen så!

Jag blir verkligen glad när jag hör att folk faktiskt saknar mitt bloggande. Det är ju inga litterära mästerverk jag producerar men jag tycker själv att det är kul att skriva och att andra uppskattar mina rader värmer verkligen. På sistone har det ju varit si och så, men jag har en vecka kvar av mina "värstingveckor" innan schemat lugnar ner sig.

Veckan som kommer ska jag till Göteborg, Älmhult och Stockholm, och det är nog mittenbesöket som känns mest spännande. Älmhult (läs Ikea) och Petra - ni hör ju vilken ljuvlig kombination.

Jag ska bo på något värdshus som ligger i direkt anslutning till självaste varuhuset och jag har till och med för mig att värdshuset heter Ikea Värdshus, eller något sådant. Se där har vi verkligen en ort som liksom lever sitt varumärke. Dessutom ska jag ta bilen dit, så jag får ju faktiskt plats med något litet smått och gott. Nej, jag ska inte handla för mycket, men ni vet ju hur det är med Ikea - man kan ju alltid få för många ljuslyktor. Eller nåt.

I helgen har vi lyckats klämma in både vila, trädgårdsarbete, parmiddag och kyrkobesök, varav det sistnämnda kanske är det mest ovanliga.

Det är inte så att vi är okyrkliga, inte mer än andra i alla fall. Vi besöker kyrkan någon gång per år - bröllop och begravningar om sådant sker, någon konsert, någon julnattsmässa. Jag tror att det är en ganska medelsvensk kyrkofrekvens. I går var det däremot något speciellt - en temagudstjänst om Månstadsbor från förr, och en av de fyra Månstadsbor som presenterades var Anna Petersson, J:s farmor. Det var han som presenterade henne med dels fakta, dels personliga reflektioner. Det var jättebra och jättefint.

Anna Petersson var en driftig kvinna som både skrev för lokaltidningen, var kyrkligt och politiskt aktiv, satt i fullmäktige och var den första kvinnliga huvudmannen i Östra Kinds Sparbank. Därtill blev hon änka ganska tidigt och uppfostrade två små pojkar på egen hand. En berättelse jag har hört från flera håll är att några damer satt i hennes trädgård och drack kaffe, och Anna hade troligen varit aningen sparsam med kaffebönorna. Det började duggregna lite smått, och då sade en av kvinnorna:

- Vi måste nog gå in, för det här kaffet tål då rakt inte av något mer vatten.

Enligt en välunderrättad källa är detta bara en skröna, men en kul kommentar är det onekligen.

Dagens bilder får bli från gårdagens kyrkobesök. Dels ett foto på farmor Anna, dels en bild på J och de andra presentatörerna när de får tack av prästen. Har du haft en bra helg?6 kommentarer:

 1. Jag har haft en bra helg, tack. -Vilken häftig gudstjänst i Månstad kyrka det måste ha varit! J gjorde säkert en god presentation av sin farmor. För ett MYCKET, MYCKET!!! kort ögonblick trodde jag att det det var du som stod bredvid honom på kortet men det är det ju inte, ser jag nu. Du ser ju inte ut sådär. I beskrivningen av farmor platsar också du med din driftighet. Stor kram /M. (Fast du är inte snål på kaffebönorna.) Inte på något annat heller.

  SvaraRadera
 2. Min helg har varit helt okyrklig, som vanligt. Bra, men ovanlig. Jag har i princip inte gjort något. Alls. Det har varit skönt.

  SvaraRadera
 3. M: Ja, jag hoppas att det var en MYCKET kort ögonblick... ;-)

  Singelmamman: Okyrkliga helger är det verkligen inget fel på.

  SvaraRadera
 4. Låter som du har ett späckat schema, men hoppas du får kul på det Stora Varuhuset!

  SvaraRadera
 5. Tack för en trevlig dag i Älmhult! Inspirerande och lärorikt! Jag gillar upplägget att vi fick många övningar att göra tillsammans två och två. Det ledde till att jag lärde känna en ny människa och det händer inte varje dag. Jag tycker att du är proffsig och pedagogisk samtidigt som du bjuder på dig själv och lockar andra att skratta. /Malena, planarkitekten

  SvaraRadera
 6. Titti: Ja, det stora men väldigt folktomma varuhuset...

  Malena: Tack! Så glad jag blir att du hittade hit och inte minst för dina snälla ord. Det är sådant som får en i övrigt aningen trist hotellkväll att kännas riktigt trivsam! :-)

  SvaraRadera