torsdag 8 december 2011

Den mänskliga faktorn

I morse var det ett inslag på lokalnyheterna om att en undersökterska på ett Caremaboende hade feldoserat en en patient. Mannen i fråga dog, men det här inlägget handlar inte om det. Det handlar inte heller om Carema.

Det handlar om den mänskliga faktorn.

Nyhetsreporten sade nämligen att felet berodde på "den mänskliga faktorn" och chefen för boendet säger i en kommentar att orsaken till medicinförväxlingen huvudsakligen är "den mänskliga faktorn". Men vad är det egentligen? Är inte alla händelser i världen på sätt och vis orsakade av den mänskliga faktorn? Är inte till och med krig orsakade av den mänskliga faktorn? Det är ju människor som står bakom händelserna.

Jag säger inte att man skyller på det. Inte den här gången. Chefen har lovat att man ska se över rutinerna och det är väl bra. Men håll med om att den mänskliga faktorn har blivit något man ofta skyller på. Men vad man gör då är att man lägger över skulden på just människan, inte på de strukturer som ligger bakom.

Det kanske är så ibland att arbetsvillkoren är så stressiga, att personaltätheten är så dålig, att chaufförerna är så trötta, att lärarna är så slutkörda, att det till slut blir för mycket - att den mänskliga faktorn faktiskt är ett symtom på något annat, ett systemfel som kan rättas till med exempelvis politiska beslut?

Jag kanske hårdrar det. Och ibland är det individerna själva som ställer till det. Jag tänker bland annat på sjuksköterskan som inte ville skicka en ambulans till den där killen som dog av sprucken mjälte, trots att han försökte ringa efter ambulans. Men ibland måste man se bortom de första enkla förklaringarna.

Sådant funderar jag på idag. Vad funderar du på?

3 kommentarer:

  1. Du var djup i dag men som alltid är du klok och förnuftig. Den där mänskliga faktorn borde vi människor se bortom ibland.

    SvaraRadera
  2. Klockrent Petra. Lysande iakttagelse som alltid!

    SvaraRadera
  3. Janåke: Lite djup då och då är aldrig fel.:)
    Kicki: Tackar!

    SvaraRadera